Un aluat preparat cu ingrediente naturale, fara aditivi alimentari sau agenti de crestere, cu grasimi vegetale sanatoase, bogate in acizi de tip omega, pentru protejarea si buna functionare a aparatului cardiovascular.
INGREDIENTE:
– 200 gr faina dietetica, din macinis integral de grau
– 50 gr seminte de in
– 170 ml apa
Adaosuri pentru varinata sarata:
– o lingurita de cimbru de gradina, macinat
– ½ lingurita de piper negru macinat
– sare neiodata, dupa gust
Adaosuri pentru varinata dulce:
– o lingura de coaja rasa, de lamaie
– o lingurita de scortisoara macinata
– indulcitor natural, dupa gust
Se aduna pe planseta de framantat faina si semintele de in rasnite, apoi in functie de scopul folosirii aluatului, se adauga fie ingredientele pentru varianta sarata,
fie ingredientele pentru varianta dulce:
Se adauga apa, putin cate putin, framantandu-se pana se incorporeaza toata, apoi se continua framantarea pana se desprinde aluatul de pe mana, doar cateva minute, dupa care se intinde o foaie cu grosimea in functie de scopul dorit. Pentru tartele in forma mare aluatul are grosimea in jur de 5 mm. Pentru tartele in forme mici, grosimea este cam de 2,5 mm, pentru a putea fi usor modelat in forme.
INSTRUCTIUNI PENTRU COACERE
Aluatul, modelat in forme, se inteapa cu furculita din loc in loc. Se introduce formele in cuptorul preincalzit la 180 de garde C, urmand ca dupa 3 minute sa se scada temperatura la cca 120 de grade C, la care zabovesc intre 10 si 20 minute, in functie de marimea formelor si de grosimea aluatului. Dupa coacere si scoaterea din cuptor, se desprid tartele din forme, se invelesc in prosoape, pana la racire, pentru a nu se intari. Pot fi pastrate in frigider, mai multe zile. Odata ce sunt umplute, ele se inmoaie, capatand o textura si un gust, excelente.