ZIUA INDRAGOSTITILOR

February 14, 2017

     simbol-ziua-indragistitilor

      Semnificatia acestei zile este tot mai cunoscuta si pe multe canale de comunicare se expun povesti si imagini care sa ne inscrie in febra evenimentului si care sa ne faca sa ne simtim minunat in aceasta zi.

      Sarbatoarea este de origine catolica si comemoreaza sacrificiul crestinului Valentin, in numele dragostei. Acesta a trait in vremea imparatului roman, Claudiu al II lea, un indarjit luptator, care si-a dorit o armata numeroasa fortand inrolarea multor barbati care erau obligati sa renunte la intemeierea unei familii si pe care preotul Valentin ii casatorea in secret. La propunerea imparatului de a-si lepada credinta si de a se inrola in armata, preotul Valentin a preferat moartea, trimitand din temnita scrisori de adio prietenilor, semnate “Adu-ti aminte de Valentinul tau !” Preotul a fost executat, se presupune, pe data de 14 februarie 269 sau 270, zi care in calendarul crestin catolic, a fost consemnata ca fiind a “Sfantului Valentin”. Desigur aceasta comemorare prin sarbatoarea iubirii a starnit “valuri” de critici in tara noastra, ce astazi s-au cam stins, intrucat lumea incepe sa inteleaga ca in traditia fiecarui popor exista sfinti ce pot fi admirati si de catre alte culturi sau religii, si de ce nu, chiar sarbatoriti !

       In traditia multor popoare exista o Zi a Indragostitilor. Asfel se sarbatoreste sf. Dwynwen (la galezi), in Slovenia si in Turcia pe 12 martie de Sf. Gregor, in Columbia a treie vinere si sambata din septembrie (din scopuri comerciale), in Brazilia pe 12 iunie, in Mexic pe 30 iulie, in Iran pe 17 februarie, in Egipt pe 4 februarie (numita ziua iubirii egiptene), iar Valentine’s Day, pe 14 februarie, in tarile occidentale si mai nou in multe tari, chiar si in Japonia si Coreea. In tara noastra ziua dragostei este Dragobetele, sarbatorita pe 24 februarie, iar folclorul romanesc atribuie acest nume fiului Babei Dochia, cea cu multe cojoace.

      In special dupa revolutia din 1989, Valentines’s Day a devenit cunoscuta si serbata si in Romania, ceea ce trebuie sa constituie un prilej de fericire, intrucat iubirea ne innobileaza si cu cat mai multe zile dedicate acestui sentiment inaltator, cu atat mai mult ne putem numi fiinte simtitoare. Iubirea concura la starea de bine a unui organism, care isi poate astfel mentine sanatatea.

In cinstea evenimentului, un suc natural afrodisiac, la reteta:

suc afrodisiac de rodii, cu scortisoara

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

Evenimente Recente