Preparate prin fierbere si in asociere cu legume si verdeturi, vinetele isi ofera calitatile pe deplin, capatand o aroma si un gust desavarsit.
INGREDIENTE:
– 2 vinete albe
– 3 vinete negre
– 30 gr orez
– 1 morcov mic
– 1 dovlecel mic
– 1 ceapa
– 4 rosii
– 1 legatura de patrunjel
– sare si piper, dupa gust
– 1 lingurita de boia dulce
PREPARARE
Pentru un aspect placut am ales vinete albe si indigo. Acestea se spala, se taie rondele mari, care se scobesc dintr-un capat catre celalalt, si se sareaza.
Se lasa sa se scurga sucul format pentru a indeparta toxinele. Deoarece legumele fierb mai repede decat orezul, acesta se pregateste dinainte in felul urmator: se spala, se acopera cu o cantitate de apa de 3 ori volumul lui si se da un clocot, se intrerupe fierberea si se lasa 10 minute acoperit.Intre timp se rad morcovul, dovlecelul si ceapa, se amesteca cu orezul si patrunjelul tocat marunt, se sareaza, se pipereaza si cu amestecul obtinut se umplu vinetele.
Se aseaza in vase termoizolante separate cele albe de cele indigo, pentru a nu-si influenta culoarea, se acopera cu apa si se introduc la cuptor, unde se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se patrund. Rosiile se decojesc, se taie marunt si se presara in sucul format si se mai lasa 5 minute sa fiarba. Se intrerupe fierberea, se adauga lingurita de boia de ardei dulce si patrunjelul tocat, se potriveste totul de sare si piper, se mai lasa in cuptor cateva minute, sa se formeze un sos cu aroma placuta. Prin fierbere vinetele albe devin usor cenusii, dar oricum in asociere cu cele indigo, dau portiilor un aspect palcut.