VALERIANA, PLANTA MAGICA

decembrie 28, 2015

valeriana officinalis

Va doriti un somnifer natural care sa va relaxeze fizic si psihic in timpul somnului ?

Consumati cu incredere valeriana, specia officinalis (cunoscuta la noi si sub denumirea de odolean sau navalnic), cat si pe cea italica, raspandita tot mai des in supermarketuri. De-a lungul timpului, aceasta planta cu traditii milenare, s-a dovedit a fi cel mai eficient remediu natural in tratarea tulburarilor emotionale si a bolilor fizice generate de acestea, fiind un leac garantat impotriva stresului modern. Principalele sale substante active, printre care uleiul volatil si alcaloizii, confera acestei miraculoase plante proprietati de relaxare a muschilor, combatand cu succes contractia musculara dureroasa in urma efortului fizic accentuat si a suprasolicitarii psihice. Consumul valerianei protejeaza impotriva gastritelor pe fond de stres si a spasmelor gastrointestinale de genul colicilor. De-a lungul timpului aceasta planta si-a dobandit renume in preventia si tratarea aritmiilor si a ischemiei cardiace, cat si a anghinei pectorale. Deasemenea valeriana combate cu succes starile de anxietate, de astenie si de depresie, iar ca important efect al administrarii acesteia, se remarca ameliorarea sindromului de colon iritabil. Valentele de planta magica ale valerianei sunt cunoscute din strabuni, ea fiind linistitoarea pruncilor si ocrotitoarea spiritelor, in ritualuri ce implicau administrarea de fierturi si macerate, in proportii bine stiute.

camp inflorit de valeriana officinalis (odolean, navalnic)

In bucatarie, valeriana se foloseste de mii de ani, variantele primitive de pregatire ale sale (printre care si extractele hidroalcoolice) fiind recomandate si astazi in preparate cat mai crude, in care frunzele si radacinile sale sa aibe efect maxim, iar specia italica este astazi comercializata in supermarketuri pe plan mondial si face deliciul unor salate sanatoase si usor de pregatit. Frunzele de valeriana pot asezona preparate din carnuri, branzeturi, oua si legume, deasemenea pot fi savurate in ceaiuri delicioase in asociere cu alte plante care sa le accentueze calitatile tamaduitoare si hranitoare.

valeriana italica

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente