aprilie 23, 2013
Vreti sa dobanditi o circulatie sanguina calitativa si cantitativa perfecta ?
Apelati la untisor, planta primavaratica ale carei frunze, pentru a nu deveni toxice, se culeg inainte de aparitia florilor, deci tinere si se consuma crude sau preparate. Consumul zilnic, in perioada primaverii, in cantitati mici (50 gr /copii, 100 gr /adulti) dreneaza sangele de toxine. Curele cu untisor sprijina circulatia venoasa, protejeaza impotriva varicelor. Bogata in vitamina C, planta este antiscorbutica. Prezenta vitaminei E, a calciului, a potasiului, a fibrelor alimentare in compozitia untisorului, il recomanda in reducerea nivelului colestrolului nociv si a tensiunii arteriale. Acidul folic, prezent in structura sa interna, face ca untisorul sa mentina sanatatea creierului si sa scada riscul de cataracta. Frunzele de untisor mai contin si saruri minerale, acid ficaric, proteine si glucide, ulei volatil si elimina toxinele din organism, apara organismul de virusi, improspateaza sangele, curata ficatul, fiind si antiastenice, revigorand organismul dupa iarna. Planta este renumita si pentru proprietati anestezice, antiinflamatoare si astringente, protejand impotriva hemoroizilor, a inflamatiilor si a mancarimii pielii.
In bucatarie, untisorul, fiind considerat delicatesa, mai ales in Anglia, este pretuit in salate, in supe si ciorbe, alaturi de alte frunze detoxifiante de primavera, garnisind si carnurile, in special friptura de miel.