noiembrie 8, 2013
Va doriti un puternic antioxidant si un concomitant puternic antiinflamator?
Consumati mai des, turmeric, mai precis un preparat al acestuia, sub forma de pudra, din radacina sa, cu recomandari si in alimentatia copiilor mici. Turmericul contine, in principal, curcumina, un polifenol cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fiind un ingredient curativ si care lupta cu actiunea radicalilor liberi, ferindu-ne de inflamatia articulatiilor, de artrita, de dureri musculare, constituind un tratament fara efecte toxice. De asemenea turmericul protejeaza impotriva durerilor de stomac si a colicilor abdominale, a inflamatiilor pielii si ale infectiilor acesteia, a durerilor in gat, avand si actiune antifungica si antivirala. Administrata inca din copilarie, curcumina din turmeric protejeaza de astm si bronsite. Tot acest component este capabil sa previna oxidarea colesterolului, fiind un puternic protector al sistemului cardiovascular.Turmericul mai contine in proportii mari, fier mangan si potasiu, vitamina B6, ceea ce-l recomanda in protejarea ficatului si imbunatatirea activitatii acestuia, in capacitatea sa de detoxifiere a organismului. El aste esential in eliminarea tesutului adipos si a celulitei din organism, este un bun protector si detoxifiant pentru colon. Noile cercetari au aratat ca principalul component al turmericului, curcumina, creste nivelul unei proteine, componenta a sistemului nostru imunitar, intarindu-l. Ea are si proprietati anticancerigene, impiedica formarea vaselor de sange suplimentare care sa alimenteze celulele canceroase, adica impiedica angiogeneaza, cat si formarea si dezvoltarea celulelor tumorale. In principal, datorita curcuminei dar si a celorlalte substante esentiale si hranitoare din componenta sa, turmericul constituie un protector de baza impotriva diabetului, a bolilor de inima, a alergiilor, a bolii Altzeimer si a tuturor bolilor cronice si degenerative, in general.
In bucatarie, pudra de turmeric este cel mai des folosita, ca atare, in Asia, cu precadere in India, fiind baza binecunoscutului amestec de condimente curry, vestit astazi si folosit in intreaga lume. Dintre europeni, cei ce folosesc pudra de turmenic mai mult, sunt britanicii, dupa cum era de asteptat, India fiindu-le fosta colonie. Pudra de turmeric are vaste intrebuintari si anume la condimentarea muraturilor si a preparatelor din carnuri, in special de pasare si peste, a legumelor, la imbogatirea gustului si a culorii preparatelor din orez, la dressing-uri pentru salate.Tot mai mult exista tendinta in special in bucatariile vegane, ca pudra de turmenic sa aromatizeze bauturi pe baza de lapte din fructe oleaginoase si preparate din legume crude in amestec cu uleiuri presate la rece.