Este reteta unui desert sanatos, fara zahar, cu dulceata gutuilor si cu aromele de scortisoara si lamaie, ceea ce o recomanda si ca gustare, alaturi de o cafea neagra sau un ceai tare.
INGREDIENTE:
– 500 gr faina din macinis integral
– ulei
– apa
– coaja a doua lamai
– 1 lingura zeama de lamaie
– scortisoara, dupa gust
– 4 gutui
– un praf mic de sare
PREPARARE:
Se pregateste aluatul ca la reteta de aluat din faina integrala, la care se adauga in compozitie lingura de zeama de lamaie, apoi scortisoara si coaja de lamaie, dupa gust.
Se intinde o foaie subtire, care se portioneaza in forme patrate. Se spala gutuile, se feliaza, se indeparteaza cotoarele si samburii si, cu tot cu coaja, se dau pe razatoarea mare. Se aseaza apoi gramajoare pe patratele din aluat si se mai adauga cate putina scortisoara.
Se impaturesc in trigoane, lipind prin apasare capetele aluatului, pentru a nu se risipi compozitia la copt.Se tapeteaza tava cu putin ulei de floarea soarelui si se aseaza trigoanele.
Se introduc in cuptorul incins si se coc la temperatura moderata, pana incep sa se rumenasca. Cand sunt rumenite si patrunse, se scot din cuptor.
Se presara pe deasupra putina scortisoara si coaja de lamaie rasa. Se pot servi calde sau la temperatura camerei.