mai 24, 2013
Va doriti un sistem nervos puternic si calm ?
Ei bine, teiul este ideal pentru modelarea perfecta a sistemului nervos. Avand in compozitie substante mucilaginoase, ulei volatil cu un alcool ce imprima mirosul puternic si specific, flavonoide, tanin, teiul se poate consuma integral. Scoarta, seva, frunzele, bracteele si florile, toate au efecte benefice organismelor fiind neurosedative, antispastice, sudorifice, diuretice. Scoarta teiului are actiune antispasmotica, ajuta la secretia bilei si la eliminarea acesteia de catre ficat, actiune depurativa, facilitand eliminarea toxinelor si dizolvarea acidului uric, fiind totodata usor coronaro-dilatatoare si usor hipotensiva. Bracteele si florile de tei au actiune sedativa, calmeaza sistemul nervos central, sunt antispasmotice si sudorifice. Datorita mucilagiilor, reduc inflamatia cailor respiratorii si favorizeaza eliminarea secretiilor bronhice, protejeaza contra febrei si calmeaza starile anxioase si de iritabilitate, chiar si la copiii foarte mici. Confera sangelui calitate si fuiditate combatand cu succes ateroscleroza, celulita si reumatismul. Specialistii sustin ca uleiul bogat in grasimi din bracteele teiului trateaza cu succes hemofilia, insomnia si raceala. Teiul nu provoaca efecte secundare, dar se administreaza cu prudenta pentru a nu crea stari de somnolenta.
In bucatarie teiul se foloseste limitat, in general, sub forma de ceaiuri sau miere, dar se incearca recomandarile nutritionistilor de a folosi tot mai frecvent frunzele, bracteele si florile de tei crude, in salate, in bauturi sau ca garnitura.