iulie 13, 2013
Va doriti protejarea celulelor in organism si eventual, repararea celor afectate ?
Semintele de susan, va ajuta in acest sens, in principal datorita cantitatii de arginina, continuta, un aminoacid important pentru organism, care mareste imunitatea naturala, permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism, ajuta sinteza proteinelor in celula, tonifica tesutul muscular si repara tesuturile afectate. Susanul are o mare densitate de nutrienti, astfel ca o lingura de seminte de susan contine insemnate cantitati de proteine, fibre, carbohidrati, vitamine (B,D,E,F) si minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu,cupru, mangan, fier, zinc, seleniu si sodiu). Prin mineralele continute susanul actioneaza in procesul metabolic al grasimilor si al carbohidratilor, combatand predispunerea la ingrasare si diabet, potolind pofta de dulciuri. Are efect antiinflamator, combate anemia, cat si riscul aparitiei osteoporozei, asigurand o dentitie puternica, cat si oase si articulatii sanatoase. Continutul de fibre din semintele de susan regleaza digestia si tranzitul intestinal. De asemenea combat colesterolul nociv, prin continutul mare de fitosterol, alaturi de acizii grasi si antioxidantii ce-i contin, care ne protejeaza de actiunea radicalilor liberi. Semintele de susan regleaza presiunea si tensiunea sangelui si asigura un somn linistit. Acizii nesaturati din compozitia lor protejeaza impotriva imbatranirii timpurie. Susanul contie substante care protejeaza impotriva tumorilor si asigura detoxifierea ficatului, a rinichilor si intaresc imunitatea si cresc fertilitatea. Sub forma de ulei, susanul are efect antifungic, protejeaza de afte bucale si lupta impotriva paradontozei. Uleiul din seminte de susan hidrateaza si catifeleaza pielea.
In bucatatrie susanul este mult intrebuintat, peste tot in lume, in special in produsele de panificatie si patiserie, dar s-au extins tot mai mult retetele asiatice in care semintele de susan sunt folosite rasnite pentru renumita pasta tahini, sau inmuiate si stoarse, sub forma de lapte ori presate la rece, pentru ulei, fiind recomandate si in alimentatia bebelusilor, datorita proprietatilor sale hranitoare si vindecatoare. Atentie insa pentru ca nutrientii sa ramana intacti, este necesara consumarea semintelor de susan in stare cruda, fara prelucrarea lor la temperatura inalta.
Imi place susanul, imi place pasta de tahini cu vinete (Baba ghanoush) si in houmus!
Daca te obisnuiesti cu gustul semintelor crude, le poti folosi in asezonarea multor salate si in acest fel le savurezi complet nutrientii.