SUSAIUL (PALAMIDA GRASA)

iunie 17, 2019

susai

Va doriti o planta prin consumul careia sa fiti protejati de icter si de pietre la rinichi ?

Folositi cu incredere susaiul, ale carui radacini, tulpini si frunze pot fi folosite ca ingrediente culinare, dar si ca remedii naturiste. Florile sale, de culoare galbena, sunt asemanatoare cu ale papadiei. Susaiul este bogat in saruri minerale si vitamina C (specialistii declara ca frunzele contin aproximativ 47 mg de vitamin C la 100 g de planta verde). Acesta mai contine alfa si beta lactucerol (cu efecte antiinflamatoare), manitol (usor diuretic), inositol (care ajuta in procesul de utilizare a grasimilor si a colesterolului in organism), dioxid de siliciu, potasiu (implicat in echilibrul electrolitic al organismului, in functionalitatea inimii si in functia renala de filtare a sangelui), flavonoide (puternic antioxidante), taraxasterol (cu proprietati antiinflamatoare), cat si latex (continut in tulpina, care daca se rupe, secreta imediat un lichid alb, laptos). Latexul este o emulsie complexa in care se gasesc proteine, alcaloizi, amidon, zaharuri. Iata de ce, in timp, susaiul si-a dobandit calitati in cicatrizarea ranilor, in protejarea impotriva sau in tratarea icterului, febrei, tusei, astmului, abceselor, a pietrelor la rinichi, a vezicii biliare. Continutul de triterpene pentaciclice ii confera susaiului proprietati anticancerigene si favorizeaza productia de colagen. De asemenea susaiul are proprietati calmante si hipnotice. La noi in tara, aceasta planta perena se intalneste in trei variante: susai (sonchus arvensis), susai aspru (sonchus asper) si susai moale (sonchus oleraceus), inflorind din iunie pana in septembrie.

frunze de susai aspru

In bucatarie, susaiul era des intrebuintat in antichitate, fiind apreciat pentru calitatile sale culinare si terapeutice. Astazi este din ce in ce mai promovat de nutritionisti intrucat veleitatile sale de planta benefica pentru sanatate pot fi verificate consumandu-l mai ales in stare cruda evident, frunzele si tulpinele in salate, alaturi de legume si mirodenii, iar radacina poate fi uscata si rasnita, utilizata mai ales in ceaiuri preparate la rece (se lasa in apa, de seara pana dimineata).

susai moale

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente