februarie 8, 2013
Doriti sa inlesniti protectia colagenului din organism ?
Consumati cu regularitate sparanghel. O portie din aceasta leguma, asigura cantitatea suficienta de folati, necesari pentru protectia colagenului, principala proteina din tesutul conjuctiv. Colagenul este suportul vaselor de sange si al pielii. Folatii impreuna cu vitaminele B6 si B12 asigura productia de cisteina in organism, care-l protejeaza pe acesta de ateroscleroza si sunt importanti in diviziunea celulara cat si pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Bogatia in potasiu, fara a contine insa o cantitate mare de sodiu, recomanda sparanghelul ca bun diuretic. Proportia de vitamine si minerale continuta de sparanghel protejeaza inima, ne fereste de artrita si de reumatism. Sparanghelul contine inulina, nedigerabila de organismul uman, dar care, constituie hrana bacteriilor folositoare din intestinul uman, deci asigura buna functionare a colonului.
In bucatarie sparanghelul este folosit cu precadre ca garnitura, insa bucataria moderna, descoperindu-i calitatile nutritionale, il prezinta ca vedeta in supa de sparanghel, ce contine intr-o portie 4,3 g proteine, 3,6 g fibre si doar 40 kcal.