mai 19, 2014
Va doriti un organism cu sangele bogat in globule rosii si cu pancreasul corect activat ?
Spanacul, planta cu frunze verzi si carnoase este indicat, mai ales prin consumul sau in stare cruda, in realizarea acestor scopuri. Saponina, prezenta in compozitia sa, ajuta absorbtia fierului si a iodului din continut, astfel spanacul protejand organismele de anemie. Totodata aceasta substanta este benefica sistemului digestiv, activand secretiile pancreatice si biliare, spanacul fiind considerat hipoglicemiant, depurativ si usor laxativ. Fiind bogat in vitamine, precum complexul B ( mai cu seama B9 -acidul folic si B12), PP,C, E si K, minerale precum calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu si sodiu, spanacul este nutritiv si remineralizant, protejand de scorbut si rahitism, fiind recomandat in stari de oboseala. Protidele, lipidele, glucidele si mucilagiile din compozitia lui, clorofila prezenta in frunzele sale, care imbunatateste calitatea sangelui si-l fluidifica, carotenul si luteina, substante care fortifica si protejeaza ochii, inima si vasele de sange, toti acesti nutrienti il recomanda ca fiind un aliment pretios. Spanacul regleaza tensiunea si presiunea arteriala, intareste miocardul, ajuta absorbtia calciului in oase, prevenind osteoporoza, este anticancerigen mai ales datorita continutului de flavonoizi, intareste sistemul imunitar si este si afrodisiac.
ATENTIE ! Se consuma cu moderatie, in portii mici, pentru ca procentele de oxalati si de acid uric, continuti de spanac, sa nu afecteze organismele.
In bucatarie, spanacul este apreciat si prezent in multe preparate, fiind vedeta in alimentatia tuturor varstelor si consumat pe tot parcursul anului, intrucat isi pastreaza principalele calitati si prin congelare. Prin fierbere isi pierde din calitatile nutritive, de aceea se recomanda doar oparirea rapida. Nutritionistii sustin consumul acestuia in stare cruda, in salate sau in diverse umpluturi, sub forma de suc, pentru asimilarea totala a nutrientilor.