martie 19, 2013
Doriti un substitut pentru carne, cu nutrienti esentiali si minimum de toxine ?
Acesta este soia. Mult analizata si controversata de catre nutritionisti, adevarata concluzie este ca doar supusa controlarii genetice si procesarii in vederea obtinerii profiturilor rapide, soia poate fi daunatoare si ca soia cultivata normal, in pamant sanatos, are structura asemanatoare carnii, fiind denumita si carne vegetala. Asadar, folositi cu incredere boabele de soia si faina acestora, fiind bogate in proteine si grasimi, proteine inzecit mai putin toxice decat cele din carne si grasimi care nu sunt nocive ca ale carnii, ci nesaturate, un adevarat protector al vaselor de sange. Soia contine si lecitina, un aminoacid esential pentru creier, cu proprietati antioxidante si care combate ateromul.Contine vitaminele A si E, ale tineretii, protejand ochii, marind acuitatea vederii, asigurand elasticitatea pielii Vitaminele din complexul B si anume B1,B2,B6 continute de soia, asigura buna functionare a sistemului nervos, a metabolizarii corecte a glucidelor, a proteinelor, a grasimilor, a acizilor grasi si producerea anticorpilor. Continutul de saruri de calciu, fosfor, fier si potasiu aduc un aport suficient pentru buna functionare a organismelor ce consuma soia, deoarece aceasta reduce riscul aterosclerozei, a senilitatii, a accidentelor cardiovasculare, protejeaza impotriva colesterolului nociv, crescand procentul celui bun, reducand inflamarile si hipertensiunea, mentinand densitatea osoasa. Complexul de nutrienti din soia intareste sistemul imunitar, organismul luptand cu usurinta cu factorii nocivi externi. Important este faptul ca un consum minim constant de soia tine sub control nivelul glicemiei, protejand impotriva diabetului si asigurand echilibrarea hormonala. Consumul de soia se face necesar, mai ales prin continutul de izoflavone care impiedica mutatiile celulelor normale in celule canceroase, marind imunitatea si asigurand permeabilitatea si flexibilitatea vaselor de sange.Cercetarile moderne si ultimele studii au demonstrat comparativ cu alte produse animale si vegetale, superioritatea plantei soia, nemodificata genetic.
In bucatarie, in special cea asiatica, soia este vedeta multor preparate, faima ei a recomandat-o intregii lumi, fiind astazi folosita in toate bucatariile. Atentie insa, preparatele pe baza de soia, gen tofu, lapte de soia cu diverse arome, pate-uri vegetale, etc., trebuie verificate pentru ca de regula, metodele de procesare, modificarile genetice atenueaza sau modifica dezavantajos proprietatile initiale ale acestui miraculos aliment. Deci folositi soia, cel mai sigur, sub forma de boabe sau faina.
Problema cu soia este că produsele contemporane (adică tofu, lapte de soia) nu sunt fermentate conțin o cantitate însemnată de fitohormoni, care la bărbați scad fertilitatea și la femei cresc riscul de cancer la sân.
Sunt surse de proteină vegetală mai sănătoase ca soia.
Am facut precizarea ca trebuie mare atentie la consumul de soia si anume ca este cel mai indicat sa o consumam sub forma de boabe sau faina, deoarece la procesarea ei, ca a oricaror produse animale sau vegetale, se folosesc ingrediente care afecteaza sanatatea, tot felul de chimicale si asa cum ai precizat si tu, fitohormoni.Exista surse de procurare sanatoase, anumite plafaruri, sau firme care o comercializeaza in primul rand nemodificata genetic si in al doilea rand, laptele sau branza de soia este obtinuta in cantitati mici, prin simpla fierbere si presare a boabelor, exista site-uri culinare care descriu metodele. Multumesc mult de vizita !
Un articol foarte interesant…
Ma bucur ca l-ai parcurs !