noiembrie 10, 2014
Va doriti ochi sanatosi, ageri si sclipitori?
Ii puteti avea, daca folositi planta renumita pentru calitatile ei oftalmologice si nu numai. Silurul, prezent in Romania in zonele insorite ale pasunilor si fanetelor, cu flori albe in dungi violete si cu centrul de culoare galbena, mai este benefic si aparatului digestiv, stimuland functile hepatica si biliara. Printre substantele chimice ce alcatuiesc aceasta planta, se afla unele extreme de rare, cu principii active, precum si taninuri, alcaloizi, compusi amari, ulei gras, uleiuri eterice, vitamine si saruri minerale. Aceasta compozitie recomanda silurul in intarirea si tratarea muschilor ochilor, in calmarea iritarii acestora, in stimularea vederii, in impiedicarea proceselor degenerative. Este totodata indicat ca adjuvant in afectiuni gastrice, hepato-biliare, constituind un pansament gastric si un stimulator al poftei de mancare, avand si sctiune hipoglicemianta. Este totodata indicat si in laringite, raguseli si tuse, ca antiinflamator natural, in general.
In bucatarie, silurul nu este raspandit, intrucat este putin cunoscut, iar efectele lui, benefice asupra sanatatii, sunt putin mediatizate. Se comercializeaza ca ceai sau tinctura, la maganizele cu profil naturist. De aceea am tinut sa adaug aceasta planta nutritiva la “Pastila de sanatate” si sa va ofer retete (ce vor urma) cu aceasta minunata floare, care sa va stimuleze dorinta de a utiliza cat mai multe plante in dieta, cu efecte surprinzator de benefice asupra organismului si usor de utilizat in retete, deoarece se pot combina usor cu toate tipurile si grupele alimentare.