februarie 20, 2013
Doriti sa va protejati membranele celulare si sa va imbunatatiti acuitatea vizuala?
Consumati mai des, in cantitati moderate, seminte de pin, sursa bogata de luteina, antioxidant ce previne degenerenta maculara si cataracta. Bogate in vitamina A, betacaroten, asigura o piele ferma si intarzie procesul de imbatranire. Rod al conurilor de pin, aceste delicate si untoase seminte, sunt o pretioasa si bogata sursa de proteine vegetale si totodata de fier, element ce sintetizeaza proteinele si poarta oxigenul in corp, ferindu-ne de slabiciune, oboseala si osteoporoza, alaturi de un continut de calciu suficient, pentru intarirea sistemului osos al organismului. Continutul in vitamina E, al semintelor de pin, ne protejeaza membranele celulare, iar cel al vitaminei K impiedica formarea cheagurilor pe artere si imbunatateste circulatia sanguina. Aceste vitamine, alaturi de potasiu, cupru si magneziu, previn crampele musculare, mentin buna functionare a sistemului cardiovascular, care este intarit si de continutul ridicat de grasimi mononesaturate si polinesaturate, de acid omega 9, continute de aceste seminte, care regleaza colesterolul si tensiunea arteriala. Semintele de pin sunt o bogata sursa de fibre, care protejeaza colonul si ajuta la buna functionare a acestuia. Cu toate ca sunt foarte bogate in calorii, deci trebuie consumate in cantitati moderate, ingredientul pentru care sunt renumite aceste seminte este acidul pinoleic ce stimuleaza 2 hormoni care suprima senzatia de foame si o asigura pe cea de satietate.
In bucatarie, datorita aromei lor de unt, semintele de pin sunt vedetele preparatelor vegetariene, in special al celor fara foc, sunt renumite in salate mexicane, imbogatite cu arome iuti, dar totodata constituie ingrediente sanatoase pentru diverse aluaturi de panificatie si cofetarie, garnituri si sosuri (printre care varianta genoveza a sosului pesto).