februarie 13, 2014
Va doriti un stimulant al sistemului nervos central ?
Renumit pentru aceasta calitate este shinduful, un condiment de origine egipteana, present si in procesele de mumifiere, raspandit cu precadere in regiunile mediteraneene si asiatice, bogat in componenti aromatici si cu semintele ontinand minerale ca fosfor, fier, calciu, mangan. Avand calitati excelente de stimulare a sistemului nervos central, al celui glucidic si lipidic, schinduful ajuta pastrarea tineretii biologice. Cu remarcantele proprietati de a reduce glicemia si colesterolul
nociv, schinduful protejeaza pancreasul, inima si vasele de sange. De asemenea folosindu-l in cantitati moderate, dar des, previne osteoporoza, anorexia si este anticancerigen. Are proprietati diuretice, depurative, cicatrizante si tiinflamatoare. Stimulaza secretiile gastrice si intestinale, ajutand digestia si functionarea colonului, stimuleaza pofta de mancare combatand anorexia. Combate si obezitatea, este anticelulitic si protejeaza pielea. Fiind revitalizant si mineralizant, ajuta la cresterea armonioasa a parului si a unghiilor.
In bucatarie semintele de schinduf macinate constituie ingredientul nelipsit din sortimentele de curry, vestitul si raspanditul condiment. Mai cu seama in India si Iran se folosesc si frunzele proaspete, consummate verzi sau uscate. Semintele de schinduf, cu gustul lor iute-amarui sunt folosite si in Europa, la noi in tara in special in sud, pe malul Dunarii. Renumele nutrientilor continuti, popularizati de nutritionisti, face sa fie utilizat pe scara tot mai larga, fie simplu, in
ceaiuri, sau in amestecuri cu alte condimente, innobiland preparate din fructe, carnuri, legume si verdeturi.