SAPUNARITA

august 20, 2015

sapunarita

Vreti sa dobanditi imunitate crescuta si tonus sustinut, pentru a evita afectiunile de tot felul?

Obisnuiti-va, din cand in cand sa folositi sapunarita, planta perena, cu florile roz-albe, ce creste din mai pana in noiembrie. Continutul sau bogat in saponine, flavonoide, glucide, saruri minerale, vitamin C, ulei esential si rasini, ii confera acesteia actiuni tonice, diuretice, sudorifice, expectorante, vermifuge si cicatrizante. Se poate folosi planta intreaga (radacina, tulpina, frunze si flori), aceasta protejand impotriva afectiunilor respiratorii, a afectiunilor hepato-biliare, a parazitilor intestinali, a fectiunilor dermatologice, a bolilor circulatorii venoase si capilare, normalizand tensiunea si colesterolul.

Concentratia ridicata in saponine, a facut posibila utilizarea radacinii plantei ca inlocuitor al sapunului, in industria cosmetica, fortificand parul si pielea fragila.

floare de sapunarita

ATENTIE ! Planta se consuma cu moderatie, substantele toxice ale sale fiind foarte putin absorbite de organism, doar in stare cruda, nepricinuind niciun rau, insa nu se utilizeaza in cure.

In bucatarie, sapunarita este traditional folosita la prepararea halvitei si a halvalei. In conformitate cu noile trenduri nutritioniste, fiind o planta comestibila, este de dorit sa se foloseasca in cantitati moderate, cruda sau preparata prin fierbere, ca garnitura pentru carnuri sau vegetale, in preparate lichide (supe, ciorbe, ceaiuri sau racoritoare), sau lasata la macerat pentru ulei sau otet.

sapunarita inflorita

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente