iunie 24, 2017
Va doriti un ingredient cu proprietati afrodisiace si un real panaceu fitoterapic ?
Consumati flori de sanziene, proaspete, din iunie pana in septembrie si uscate corect, in tot restul anului. Plantele de sanziene cuprind doua specii: cu flori albe (galium mollugo) si cu flori galbene (galium verum), au miros imbatator si gust amarui. Florile seamana cu o “ploaie de stele”, cele patru petale fiind dispuse in semnul Sfintei Cruci. Acestea contin glicozide (luteolina, asperulina, quercitina), taninuri, acizi organici, enzime (printer care si de inchegare a laptelui-de aici si denimirea populara de “inchegatoare”) si saruri minerale. Calitatile lor nutritionale si vindecatoare le recomanda ca adjuvant in reglarea functionalitatii glandei tiroide si a paratiroidei, protejand impotriva nodulilor tiroidieni, impotriva laringitelor si a paraliziei corzilor vocale. Principiile lor amare le confera proprietati depurative la nivelul ficatului si al pancreasului, detoxifiind sangele si rinichiul. La nivel neurovegetativ florile de sanziene au efect sedativ, calmant si antispastic. Au si proprietati diuretice si sudorifice, sunt astringente, cicatrizante, hemostatice si antiinflamatoare, fiind recomandate pentru intretinerea tuturor organelor corpului. Au efect antioxidant reducand radicalii liberi si incetinind astfel imbatranirea. Nu in ultimul rand sunt si afrodisiace, calitate ce le face remarcate in lumea indragostitilor, traditia romaneasca recunoscand noaptea de sanziene ca fiind noaptea in care se deschid cerurile pentru “Sarbatoarea iubirii si a fertilitaii” din 24 iunie, zi care, in calendarul crestinatatii, marcheaza nasterea Sf. Ioan Botezatorul.
In bucatarie, florile de sanziene find raspandite cu precadere in Europa, sunt folosite de regula la prepararea ceaiurilor si a tincturilor, dar din ce in ce mai mult datorita medicinei alternative si complementare, virtutiile lor sunt recomandate pe toate meridianele, iar calitatile lor aperitive si aromatice se pot pune in evidenta folosindu-le in stare cruda sau uscate corect, in salate, in supe si ciorbe, ori ca garnitura desavarsita pentru o multitudine de preparate. Proprietatile afrodisiace le pot fi relevate prin dulciuri sanatoase, fara fainuri si zaharuri rafinate, cu ingrediente crude, indulcite natural.