iulie 31, 2013
Va doriti un suport in mentinerea sanatatii trupesti si mentale, o “salvare” permanenta a fiintei voastre ?
Apelati la salvie, planta sacra, denumita si palma “Maicii Domnului”, mirodenia salvatoarea ce intarzie batranetea si trezeste iubirea. Salvia contine carbohidrati, grasimi, proteine, vitamina A, acid ascorbic, tocoferol, niacina si minerale (fier,zic, calciu), estrogeni, partile aeriene inflorite fiind bogate in uleiuri volatile, cu gust puternic, aromat si astringent. Beneficiile consumului de salvie sunt multiple. Are puternic efect antioxidant, ajuta mentinerea tineretii celulelor scoartei cerebrale, actioneaza asupra hormonilor importanti in mentinerea tineretii organismului, ajuta procesele de memorare, induce un somn linistit, intervine in combaterea surmenajului, a depresiilor, protejeaza impotriva bolii Alzheimer, combate distonia neuro-vegetativa. Salvia curata sangele, stabilizeaza nivelul glicemiei, protejeaza sistemul gastro intestinal de indigestie si balonari. Este eficienta in boli reumatismale, guta si este un puternic detoxifiant. Are efecte antimicrobiene, protejeaza de boli respiratorii. Vindeca rani, pastreaza pielea frumoasa, si sanatoasa, iar parului ii confera un aspect viguros. Salvia protejeaza sistemul cardiovascular, are efect antihipertensiv, echilibreaza nivelul hormonilor feminini, induce dragostea.
In bucatarie, cu predilectie in cea mediteraneeana, frunzele de salvie, aromate si picante sunt un rasfat al supelor, al preparatelor din carnuri, al pastelor si al legumelor. Otetul si uleiul aromatizate cu salvie, prin nutrientii lor, sunt vestite pentru efectul lor tamaduitor si gustul pe care-l imprima preparatelor.