ianuarie 9, 2013
Doriti sa mancati fara riscul de a va ingrasa ?
Apelati la rucola, verdeata cu cele mai putine calorii. Jumatate de cana, contine doar 2 calorii. Rucola, este bogata in vitaminele C, A si K, importante in circulatia sangelui si intaritoare ale sistemului osos si al celui cardiovascular. Vitamina C, puternic antioxidant, eficienta in producerea de colagen, asigura elasticitate si fermitate pielii, impiedica producerea de radicalii liberi si intareste sistemul imunitar, confera energie si protejeaza ficatul.Vitamina K previne formarea cheagurilor de sange si reduce riscul fracturilor. Pentru sanatatea sistemului osos si pentru globulele rosii o recomanda si continutul acesteia in calciu, magneziu, fier si potasiu, acesta din urma fiind un principal stabilizator al tensiunii. Astfel, proportia echilibrata de proteine, carbohidrati, grasimi, fibre si glucide, o recomanda sa poata fi servita singura la meniu, ca ingredient principal, alaturi de lamaie si putin ulei de masline, fiind cea mai recomandata salata in diete si regimuri de slabit. Ea insa, poate fi combinata reusit si cu o larga varietate de legume si de carnuri. Continutul de fitoelemente previne efectele cancerigene si stimuleaza tonicitatea organismului, fiind indicata in anemii. Totodata rucola are si efect antiinfectios datorita uleiului volatil continut de frunzele acesteia. Un rol important al frunzelor de rucola este acela ca regleaza nivelul colesterolului, prevenind scleroza vaselor coronariene, protejand impotriva infarctului si marind permeabiliatea vaselor de sange.
In bucatarie, faptul ca este recunoscuta unanim pe plan mondial pentru calitatile sale hipocalorice, plaseaza rucola in primul rand in componenta salatelor, dar si ca garnitura la carnuri si legume italienii folosind-o si ca ingredient principal pentru retete speciale de pizza.