martie 11, 2014
Va doriti un stimulent al activitatii gastro intestinale si totodata un valoros antiseptic intestinal ?
In acest caz, imbogatiti-va dieta cu ceaiuri de rachitan si chiar cu planta maruntita, proaspata sau uscata, in diverse preparate. Cunoscut si sub denumirile populare de „iarba zanei” sau „floarea zanei”, rachitanul este bogat in taninuri si flavonoinoide, subsatnte antibiotice, pectine, glucozide, carotenoizi, minerale, ulei volatil. Asadar, rachitanul constituie hrana si leac pentru organismele ce-l folosesc. Are renume de antiseptic intestinal, reduce inflamatiile, protejeaza impotriva ulcerului gastric, a hemoragiilor gastro-intestinale si regleaza colonul iritabil. Este vestit si pentru stimularea productiei de insulina, protejand de diabetul zaharat de tip II, pentru utilizarea ca adjuvant in infectia cu HIV, cu stafilococul auriu, pentru utilizarea ca leac in alergii, candidoza, sangerari ale gingiilor, eczema infectioasa, epistaxis (hemoragie nazala).
In bucatarie, rachitanul, originar din Europa, nu este inca foarte raspandit in lume, el fiind cel mai des utilizat de catre fitoterapeuti, in general in combinatii de ceaiuri. Retetele vegetariene, din ce in ce mai urmate, tind sa foloseasca plantele proaspete sau uscate, cel mai comod, maruntite in salate. Asadar, rachitanul poate face deliciul salatelor, dar si al tocaturilor din carnuri sau vegetale, al ceaiurilor racoritoare sau fierbinti, in functie de anotimp. Invatati sa-l recunoasteti si folositi-l !
O floare frumoasa ale carei beneficii nu le banuiam!
Am primit de la cineva din Tismana, si l-am recunoscut, creste si pe campul din jurul blocului, abia astept sa rasara.