septembrie 17, 2018
Va doriti protectie cardiovasculara si eliminarea riscului artritei ?
Imbogatiti-va dieta cu pudra de sumac, condiment rosu-brun, cu gust acrisor-intepator, obtinut din fructele uscate si pisate a doua specii de plante, din aceeasi familie, si anume: Rhus-Coriaria, cultivata cu precadere in zona mediteraneana si a Asiei Centrale, si Rhus-Typhina (otetarul rosu), originar din America de Nord. Sumacul este bogat in vitamin C, avand rol in combaterea radicalilor liberi din organism si a reducerii inflamatiilor, cat si de combatere a artritei. Contine de asemenea acizi grasi Omega 3 si tanini, care intretin buna functionare a sistemului cardiovascular. Dintre mineralele pe care le contine sumacul, se remarca potasiul, magneziul, calciul si fosforul. De asemenea contine acid malic si fumaric, cu rol in metabolismul celular. Astfel pudra de sumac are calitati antioxidante, detoxifiante, eliminand substantele nocive din organism, combate microbii, fiind indicata in cazuri de raceala si bronsita. De asemenea are calitati diuretice si hipoglicemiante, protejand impotriva diabetului zaharat. Sumacul are si proprietati astringente si hemostatice, avand actiune benefica asupra sistemului digestiv, cat si asupra intestinelor intrucat combate balonarea si infectiile.
In bucatarie, pudra de sumac a fost cu precadere utilizata in Turcia, Tarile Arabe, Grecia si India, iar pudra de otetar rosu a avut raspandire in America si Franta. Astazi insa cand este atat de importanta prezenta antioxidantilor in alimentatie, aceste pudre sunt peste tot cunoscute, iar indicatiile lor terapeutice si de superaliement, le recomanda in retetele din intreaga lume, traditionale sau moderne, in special adaugate in stare cruda, pentru o maxima absorbtie a nutrientilor, fiind un bun inlocuitor al lamaiei sau a otetului.