ianuarie 21, 2019
Va doriti un superaliment cu rol de normalizare a functiilor metabolice si de echilibrare a hormonilor din organism ?
Consumati maca, sub forma de pudra, asa cum este comercializata radacina acestei legume din familia cruciferelor. Originara din America de Sud, este in principal cultivata in Peru, la mare altitudine, intre 3500 si 4200 m si este considerata pe buna dreptate, patrimoniu peruvian. Denumita si ginseng andin, aceasta radacina rezistenta in conditii aspre, creste in zone bogate si incarcate energetic si este inzestrata cu nutrienti de calitate fiind considerata o planta sacra. Ea contine urmatoarele proportii de nutrienti cu rol structural si energetic: 60% carbohidrati, 10% proteine, 8,5 % fibre si 2,2 % grasimi, cat si acizi grasi, vitamine si minerale, cu rol biocatalitic. Astfel radacinile de maca, in nuante de crem, galben, roz, rosu, viotet si negru contrin alcaloizi, substante ce ajuta la asimilarea nutrientilor de catre organism, acizi aminati (lizina, metionina si triptofan), minerale (fier, cupru, zinc, sodiu, potasiu, calciu si iod), vitamine din grupul B (B1,B2,B12) cu rol in functionarea sistemului nervos. Pudra de maca sustine glanda pituitara, care controleaza intreg sistemul endocrin, imbunatateste functiile metabolice, creste rezistenta organismului, imbunatataste memoria. Aceasta pudra constituie un recunoscut afrodisiac, imbunatateste fertilitatea, dar se consuma cu moderatie, deoarece accelereaza bataile inimii. Pudra de maca reduce colesterolul rau, intrucat pe langa grasimile bune si fibrele ce le contine, mai cuprinde si steroli ce au capacitatea de a reduce absorbtia intestinala a colesterolului. Aceasta pudra actioneaza benefic si asupra pielii, oaselor si a dintilor. Pudra de maca are proprietatia antricancerigene, antibacteriene, antifungice, antoioxidante si energizante.
In bucatarie, maca este tot mai utilizata in lume, nu doar ca planta medicinala sau ca ingredient in suplimente alimentare, ci calitatile sale sunt recunoscute si promovate prin retete in special crud vegetariene, prin care se pot conserva integral nutrientii. Astfel, pudra de maca constituie un ingredient cu proprietati nutritive, preventive si curative, extrem de valoros. Ea poate asezona smoothi-uri, salate, in special bauturi si preparate care sa nu fie supuse procesarii termice, consumatorii lor putand astfel asimila un maximum de nutrienti.