O incantare dulce-acrisoara, nutritiva, cu-n aspect interesant.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– 300 gr faina dietetica, integrala
– un ou
– 50 gr unt
– o lingura de zahar brun
– o lingurita de bicarbonat de sodiu
– 2 linguri suc de lamaie
– coaja rasa a unei lamai
– o lingurita scortisoara
– 25 ml apa
– un praf de sare
Pentru umplutura:
– 500 gr ricotta fresca
– 2 oua
– 3 linguri de zahar brun
– o ligurita de scortisoara
– coaja rasa de lamaie
– 125 gr rubarba
PREPARARE:
Se pregateste blatul adunand in vasul de framantat faina integrala, untul, oul, zaharul brun si bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie.
Se adauga si apa si se framanta ingredientele, care apoi se inmiresmeaza cu scortisoara si coaja de lamaie.
Se framanta din nou pentru omogenizare si se lasa deoparte. Intre timp se pregateste umplutura, separand galbenusurile de albusuri si adaugand galbenusurile peste branza ricotta. Se completeaza cu zaharul brun, scortisoara si coaja rasa de lamaie.
Se amesteca bine toate aceste ingredienta carora li se alatura apoi, albusurile batute spuma. Se omogenizeaza toate , obtinand o crema emolienta. Din coca se desprind bucati mici (in numar de 9-10), care se subtie rulandu-se, pentru partea de deasupra a placintei.
Astfel, va fi mai aerisita, se va coace mai repede si va avea un aspect deosebit. Restul de aluat se intinde, se plaseaza in tava pentru cuptor, pe hartie de copt, peste el se adauga compozitia pe baza de ricotta, iar deasupra acesteia, bucatile de rubarba spalate, curatate si taiete in bucati marunte. Se garniseste in final cu bucatile rulate de aluat, asezate in cruce.
Se introduce in cuptorul incins si se lasa cam 15 minute la 150 de grade. Cand este patrunsa si crema inchegata, se intrerupe caldura, se scoate din cuptor.
Se inveleste cu-n prosop si se lasa sa se raceasca odata cu el, pentru a deveni frageda. Se portioneaza si se poate servi ca desert sau gustare, alaturi de ceai, lapte sau cafea.
Imi place rubarba, asa ca as gusta cu pofta o felie de placinta!
A fost un deliciu !!!