Este o placinta ce poate constitui un aperitiv pentru mesele festive si nu numai, sau o cina gustoasa si eleganta.
INGREDIENTE:
– 400 gr faina de grau din macinis integral
– ulei
– apa
-1 kg carne tocata de porc
– 400 gr spanac
– 4 cepe
– 2 ardei grasi
-1 ardei capia
– 4 oua (3 pentru compozitia placintei si 1 pentru uns pe deasupra)
– o legatura de patrunjel verde
– ½ lingurita de cimbru macinat
– sare si piper, dupa gust
PREPARARE:
Se pregateste aluatul din faina integrala in conformitate cu descrierea de la reteta de aluat. Se adauga putin piper si cimbru.Se framanta aluatul si se lasa deoparte. Spanacul se curata se spala si se aseaza intr-o craticioara acoperit cu apa.
Se fierbe, pana se patrunde, se strecoara, apoi se lasa la scurs.Ceapa si ardeii se spala, se curata, se toaca marunt si se pun la fiert in apa, la foc mic.
Cand sunt fierte, si apa scade se adauga spanacul stors si tocat marunt si carnea tocata.
Se adauga apa si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand, pana se patrunde compozitia si scade apa. Se intrerupe fierberea si se strecoara compozitia pentru a se elimina apa complet, apoi se adauga 3 oua, se sareaza si se pipereaza.
Se intinde aluatul subtire, tava pentru cuptor se unge cu putin ulei, se asterne aluatul jumatate in tava si peste el se aseaza compozitia, la care s-a mai adaugat si patrunjelul tocat fin.
Compozitia se inveleste cu cealalata jumatate de aluat, se apasa marginile placintei, sa nu cada compozitia, se strapunge placinta cu furculita din loc in loc, pentru a usura coacerea, si se introduce in cuptorul incins cateva minute, apoi se lasa la o temperatura moderata, sa se coaca. Cand este rumenita, se bate un ou si se unge pe deasupra, se mai lasa 3 minute sa prinda o crusta cu un luciu placut, apoi se intrerupe sursa de caldura.
Se poate servi calda sau chiar la temperatura camerei, taiata in forme variate, dupa preferinta.