septembrie 10, 2015
Vreti sa va protejati de bolile neurodegenerative ?
Consumati fructul physalis, bogat in criptoxantina, antioxidant puternic ce lupta cu radicalii liberi si cu stresul oxidativ, protejand celulele si AND-ul organismelor ce-l consuma. Provenit dintr-o familie cu peste 90 de soiuri, unul dintre ele prezente si la noi, acest fruct este bogat in carotenoide si polizaharide, in vitamine din complexul B, cuprinzand si B12, atat de rar intalnit in vegetale, cu rol esential in functionarea celulelor si in metabolismul proteinelor, lipidelor si al glucidelor. Continutul bogat in melatonina, il recomanda in prevenirea bolilor neurodegenerative, fiind totodata un important anticancerigen. Bogat in proteina si, conform unelor studii, continad toti cei 8 aminoacizi esentiali, physalis peruviana este un fruct cu o inalta valoare nutritionala. El mai contine si vitaminele A si C, de importanta vitala pentru consumatori, precum si vitamin P, care-i confera proprietati antiinflamatorii si antivirale. Mineralele din componenta sa, predomanand calciu, fier si fosfor, intregesc o gama larga de proprietati nutritive cu care acest fruct este inzestrat si care-l recomanda ca fiind indispensabil sanatatii. Physalis este bun detoxifiant hepatic si renal, antidiabetic, hipotensiv si hipocolesterolemiant.
In bucatarie, acest soi de physalis era utilizat cu precadere in regiunile din America de Sud, de unde provine, acum insa este comercializat peste tot in lume si folosit in retete uneori complicate si nesanatoase, prin asociere cu carnuri sau in prajituri cu indice glicemic ridicat, dar gratie studiilor moderne de nutritie, cat si a metodelor de promovare a lor, aceste minunate fructe se pot consuma simple, ca atare sau combinate cu alte fructe ori cu seminte si mirodenii.