PEPENELE

august 7, 2013

pepeni verzi, pe vita

Va doriti hidratarea puternica si rapida pe timp de canicula, dar mai ales prevenirea formarii pietrelor la rinichi?

Pepenele este fructul ce va satisface aceste dorinte.Cu un continut de peste 92% apa, este dotat cu proprietati diuretice, fiind indicat in procesele de detoxifiere si slabire. Calitatile sale nutritionale sunt numeroase avand in vedere continutul de vitamine (A, C, D, E, B6, B12 ), niacina, tiamina, minerale (fier, calciu,magneziu, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu), fibre si proteine. Bogatia in potasiu a pepenelui rosu, in special, il recomanda in reducerea concentratiei de acid uric din sange, prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi, cat si in reglarea tensiunii si a presiunii arteriale. Nivelul ridicat de antioxidanti, cu precadere licopenul din pepenele rosu si carotenul din pepenele galben, precum si continutul scazut de grasimi si colesterol, ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi si protejeaza sistemul cardiovascular, impiedicand ingrosarea peretilor arteriali si producerea infarctului miocardic. Bogatia de antioxidanti are totodata si efect anticancerigen, incetineste procesul de imbatranire, previne cataracta si intareste sistemul imunitar. Citrulina continuta de pepene, mai cu seama in coaja, este un aminoacid care ajuta vasele de sange sa se dilate si sa se relaxeze, reducand procesul oxidativ si imiedicand procesele inflamatorii. Aminoacizii din pepene au rol important in diviziunea celulara., regleaza nivelul glucozei si cicatrizeaza ranile. Permitand un flux sanguin mai abundent, in special pepenele rosu, realizeaza o buna irigare a organelor, inclusiv a celor sexuale, prevenind difunctiile erectile, recent, fiind denumit “viagra naturala”. Consumul de pepene protejeaza de osteoartrita si reumatism si ajuta creierul si sistemul nervos in combaterea anxietatii si a stresului.

pepeni galbeni

In bucatarie este fructul cel mai consumat in stare naturala, cruda, necombinat in retete care sa implice coacerea sa sau amestecarea cu fainuri, ceea ce favorizeaza absorbtia maxima a nutrientilor. La moda sunt si sucurile naturale din pepene alaturate aromelor din plante care sa imbogateasca gustul si aportul de nutrienti.

pepeni - rosu si galbeni

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente