februarie 16, 2013
Va doriti un drenor perfect pentru ficat si rinichi?
Consumati frecvent, fiert si mai ales in stare cruda, pastarnac. Radacina acestei legume este bogata in fibre, proteine, vitaminele B, A, E si C si saruri minerale precum potasiu, fosfor si calciu, acid folic, cat si hidrati de carbon continuti sub forma de zaharuri naturale. Sucul din radacina de pastarnac are actiune diuretica, analgezica si tonifianta, favorizeaza eliminarea toxinele din corp. Este un excelent tonic pentru inima si plamani deoarece contine substante cu efect benefic ce impiedica dezvoltarea virozelor cat si evolutia febrei, avand si actiune expectoranta. Continutul de fibre al pastarnacului ajuta la scaderea colesterolului nociv. Efectul benefic al radacinii de pastarnac este apreciat si in stimularea apetitului, fiind recomanadat copiilor in special, in perioada de crestere. Proprietatile sale nutritive il recomanda si contra anemiei, lupta impotriva dementei si a osteoporozei, combat obezitatea si celulita.
In bucatarie utilitatea pastarnacului este relativ limitata la imbogatirea supelor si a ciorbelor, uneori a salatelor, dar nutritionistii il recomanda tot mai des in stare cruda si in cantitati mari, astfel ca se opteaza pentru retete in care sa fie garnitura de sine statatoare pentru carnuri, sau in salate si sucuri, in cantitati generoase, alaturi de alte legume.