O specialitate olteneasca, divulgata de una dintre prietenele mele de suflet, Mili, o mare iubitoare de animale, originara din Tismana-Pocruia, Gorj, o reteta mostenita din strabuni, rapida si consistenta, la indemana celor ce se intorceau de la munca campului seara, tarziu.O denumire gingasa pentru un deliciu al verii, cand rosiile sunt bine coapte, dulci si zemoase.
INGREDIENTE:
– 2 cepe
– 2 ardei
– 8 rosii
– 2 oua
– 1 legatura de marar
– sare,dupa gust
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece (optional)
PREPARARE
Cepele si ardeii se curata, se spala, se toaca marunt si se fierb in apa.
Rosiile se spala si se maruntesc si dupa ce ardeii si cepele se moaie, se adauga si ele la fiert, la foc mic, impreuna cu putina sare.
Intre timp se bat ouale spuma cu un strop de sare si se adauga in ele mararul tocat.
Dupa ce au fiert si rosiile si si-au lasat sucul, se intrerupe fierberea, se adauga ouale cu mararul, cu o miscare rotunda, care sa cuprinda toata cratita, fara a amesteca. Cand ouale si-au marit volumul si s-au fiert, dupa ce temperatura mai scade, se poate turna uleiul pe deasupra si se mai poate adauga putin marar pentru aspect.
Se portioneaza si se serveste cu rosii, ardei si ceapa, crude, sau ca garnitura la preparate din carne.