mai 8, 2013
Vreti sa va protejati celulele hepatice pentru ca ficatul sa functioneze ireprosabil?
Consumati papadie, planta mult apreciata pentru efectele sale in principal asupra ficatului si a bilei, pe care le regleaza si le tonifica. Studiile arata ca proportiile de elemente chimice continute de papadie sunt ortime pentru stimularea si reglarea bunei functionari a organismelor vii. Papadia contine vitamine din complexul B, esentiale in metabolismul proteinelor, grasimilor, in special vitamina B2, cu rol in metabolizarea glucidelor, si care alaturi de prezenta inulinei, echilibreaza nivelul de zahar din sange, recomandand papadia in lupta contra diabetuluia si a a obezitatii.Vitaminele A C, E si D, impreuna cu mineralele (potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, zinc), cu pectinele si fibrele continute de papadie, intaresc sistemul imunitar si protejeaza impotriva cancerului, actioneaza in ingrijirea pielii, in fixarea calciului in organism. Aceasta incarcatura nutritionala confera papadiei proprietati tonice, diuretice, antiinflamatoare, de detoxifiere a sangelui, a ficatului si a colonului, de stimulare si de reglare a lor si a secretiei gastrice. Papadia previne hepatitele, dischineziile biliare, protejeaza splina, scade tensiunea arteriala si reduce colesterolul nociv, reducand totodata riscul bolilor aparatului cardiovascular, a infarcturilor si a atacurilor cerebrale.
In bucatarie, in general papadia era folosita la prepararea leacurilor, dar tot mai mult prind renume salatele din frunze de papadie, din florile ei, ce pot fi combinate cu legume si carnuri, iar planta in totalitate poate constitui baza unor ceaiuri, care in asociere cu diverse arome, sa hraneasac, sa recomforteze si sa regenereze organismele.