PANSELUTA SALBATICA (TREI FRATI PATATI)

august 28, 2014

panselutasalbatica-treifratipatati

Va doriti o piele sanatoasa, cu aspect ireprosabil?

Consumati des, mai ales in stare cruda, panselute salbatice, sau “trei frati patati”, denumire sub care mai sunt cunoscute, plante nutritive ce contin saponine in cantitati considerabile. Saponinele sunt subsatnte antifungice, antibacteriene si care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, astfel ca odata ingerate, asigura sanatatea organelor interne dar si a pielii, conferindu-i acesteia un aspect superb. Tot saponinele ajuta si la reglarea nivelului de colesterol din organism, la diminuarea celui nociv si la normalizarea tensiunii. Panselutele salbatice mai contin si uleiuri volatile, vitamine (preponderent A si C), mucilagii si antioxidanti puternici, datatori de tinerete, ca: flavonoizi, betacaroten si taninuri. Fiind considerata un depurativ de baza, deoarece contine si multa apa, panseluta salbatica este recomandata in curatarea sangelui de toxine, ca diuretic,  pentru prevenirea si combaterea alergiilor, a bolilor de piele, a gutei, a reumatismului, in afectiuni urinare si hepatice, dar se recomanda si pentru combaterea deficientelor de imunitate.

panselutasalbatica-treifratipatati2

In bucatarie, panseluta salbatica (trei frati patati) este, in general, folosita in scopuri vindecatoare, sub forma de infuzie, sau de tinctura. Nutritionistii recomanda cunoasterea proprietatilor hranitoare ale plantelor, introducerea in alimentatie a acestora, cat mai mult in stare cruda. Panseluta salbatica, care creste si infloreste de la inceputul primaverii pana in toamna si considerata doctorul fanetelor, este o planta ce poate face deliciul salatelor, poae asezona preparate din carnuri, branzeturi si legume, iar bauturilor poate acorda bogatie nutritive. Se poate consuma cruda, dar si uscata in conditii corecte.

trei-frati-patati-panselutasalbatica

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente