Aceasta clasica “paine de Spania”, cu ingrediente sanatoase, fara praf de copt, cu arome diafane, sper sa va fie un ghid in nutritie. Poate fi consumata ca atare, sau considerata blat pentru torturi si prajituri, inclusiv pe baza de branzeturi.
INGREDIENTE :
– 5 oua
– 5 linguri de zahar brun
– 5 linguri de faina integrala, dietetica
– 2 linguri de apa minerala
– coaja unei lamai
– 2 cm de pastaie de vanilie
– o lingura de seminte de mac
– o lingura de pudra de roscove
– 2 linguri de fulgi de migdale
– un praf de sare
PREPARARE:
Se sparg ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma, cu un praf de sare. Peste galbenusuri se adauga zaharul brun.
Se amesteca pana se deschid la culoare si apar bule, apoi se adauga coaja de lamaie si bucata de pastaie de vanilie taiata pe jumatate, cu semintele extrase, pentru a degaja aroma puternica.
Se amesteca, apoi se adauga faina si apa minerala.
Se omogenizeaza usor, amestecand aerat, de jos in sus. Se adauga apoi semintele de mac si albusurile batute spuma.
Se ametseca apentru omogenizare, apoi se adauga pudra de roscove, cernuta in ploaie, se amesteca superficial, dezordonat, pentru a obtine un model bicolor galben-maron cu bobite de mac.
Se tapeteaza vasul pentru cuptor cu hartie de copt, se toarna compozitia si se introduce in cuptorul incins la 180 de grade C, se mentine 5 minute la aceatsta temperatura, apoi se scade la 150 de grade si dupa cca 25 de minute de copt, se poate proba daca este gata. Se intrerupe sursa de calsura, se scoate din cuptor, se lasa 5 minute sa se raceasca, se scoate din forma si de pe hartia de copt, se pudreaza cu pudra de roscove si se garniseste cu fulgii de migdale.
Se taie in forme si la dimensiunile dorite. Se consuma ca atare, sau se pot prepara variatiuni de deserturi cu acest pandispan, ca baza.
pufos si delicios!
Este si rapid si merge de minune cu cafea sau ceai.