octombrie 5, 2020
Va doriti un stimulator al functiei cardiace ?
Paducelul, un arbust ce creste in Europa, America de Nord si Asia, inca din Evul Mediu este folosit ca remediu in insuficienta cardiaca, este recunoacut ca stimulator al inimii si indicat in reglerea tensiunii arteriale. Toate partile componenete ale plantei, respective frunzele, tulpinele, florile, fructele si inclusiv coaja sunt folosite in medicina naturista datorita continutului lor bogat in fitonutrienti, respectiv proantocianide si flavonoide. Aceste produse al plantei contin acid crategic, acid ursolic, baze purinice, sterol vegetali, uleiuri volatile, taninuri, pectine si vitamina C. Fructele paducelului, cu denumirea populara de gherghine, au multiple actiuni benefice asupra aparatului cardiovascular, consumul acestora avand actiune tonica asupra muschiului inimii, ajutand la pomparea sangelui in organism, la dilatarea arterelor coronariene si la economisirea consumului de oxigen de catre miocard, cat si in mentinerea ritmului cardiac. Ajuta de asemenea in ateroscleroza, hipercolesterolemii, hipo si hipertensiune arteriala, indigestii si infectii. Extractul din fructe de paducel, cat si suplimentele alimentare cu acest panaceu au si efect antitumoral, antidiabetic, antiinflamator, hipocolesterolemiant, reducand si simptomele astmului. Fructele de paducel contin de asemenea fibre ce imbunatatesc digestia si tranzitul intestinal. Un efect extraordinar asupra organismelor celor ce consuma paducel, este ca acesta stimuleaza sistemul nervos central si de asemenea imbunatateste calitatea somnului.
In bucatarie, se folosesc in special fructele de paducel, dar si frunzele, recomandarea specilistilor in nutritie fiind ca acestea sa fie consumate in stare cruda, uscate sanatos in aer uscat, cat si preparate sanatos, fara adaos de zahar, in compoturi indulcite cu miere de albine, in ceaiuri sau in smoothie-uri si dulciuri raw vegane.