octombrie 19, 2016
Doriti sa va protejati celulele de actiunea radicalilor liberi si sa dobanditi o imunitate ridicata ?
Consumati oregano, sau maghiran salbatic, planta semilemnoasa, perena, ce creste prin fanetele de deal si de munte. Continutul sau in ulei volatil (timol, carvacrol si alte substante fitochimice), acizi (cafeic si rozmarinic), tanin si serpilina, vitamine, minerale si fibre, ii confera acestuia proprietati valoroase. Oregano, detine o inalta evaluare a proprietatilor antioxidante, fiind un excelent antimutagen si anticancerigen. Este totodata binecunoscut si pentru proprietatile sale digestive, expectorante, antivirale, antiparazitare, antibacteriene, antifungice, cardiovasculare. Astfel ca, un consum moderat dar constant de oregano, imbunatateste digestia, imbunatateste tractul intestinal, protejeaza inima, scade colesterolul nociv scazand totodata si riscul de atac de cord sau accident vascular. Oregano protejeaza impotriva parazitilor ca Giardia, putand sa omoare germeni ai cailor respiratorii (Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus), cat si ai cailor urinare (E.Coli, Proteus si Pseudomonas Aeruginosa), precum si patogenii transmisibili pe cale alimentara (Listeria, Salmonella, Shigella dysenteria).
Substanta beta-cariofilen, continuta de oregano, inhiba inflamatiile, fiind recomandata si pentru afectiuni ca osteoporoza si arterioscleroza, cat si in sindromul metabolic.
Recunoscut inca din antichitate pentru puterile sale miraculoase, oregano era venerat ca simbol al fericirii de catre greci si romani.
Atentie! Uleiul de oregano, care amplifica puterile miraculoase ale plantei, trebuie consumat cu prudenta, intrucat reduce absobtia de fier din organism.
In bucatarie, datorita gustului sau aromat, marcant, oregano este binecunoscut si raspandit, fiind nu doar vedeta bucatariei italiene in retetele careia este nelipsit. Astazi calitatile sale nutritionale si vindectoare sunt cunoscute orinde in lume, oregano fiind folosit mai cu seama in salate si sosuri, tendinta si recomandarile moderne in nutritie fiind sa se consume crud, in stare proaspata sau uscat in conditii corecte.