august 23, 2019
Va doriti un puternic antiinflamator natural, pretios antioxidant si totodata un ingredient ce mentine functionalitatea corecta a glandei tiroide ?
Ei bine, aceste beneficii le ofera un consum de nuci braziliene, in doze mici, zilnice, sau in cure. Acestea sunt defapt semintele nucului brazilian, un arbore urias ce poate ajunge la pana la 60 de m inaltime. Nucile braziliene sunt vestite pentru continutul bogat in seleniu, microelement necesar functionarii corecte a glandei tiroide si care participa la sinteza AND-ului, fiind totodata si un protector impotriva stresului oxidativ, cat si impotriva metalelor grele. Compozitia nutritionala a nucilor braziliene indica prezenta si a altor minerale precum: magneziu, cupru, fosfor, mangan, zinc, calciu, potasiu si fier, cat si a vitaminelor E (cu rol puternic antioxidant) si B1 sau tiamina (esentiala in metabolismul proteic si glucidic, cat si in activitatea cerebrala). Acidul elagic din compozitia nucior braziliene are efect antimutagen cat si anticancerigen. Tototdata nivelul ridicat de serotonina al nucilor braziliene le plaseaza pe locul ingredientelor ce favorizeaza buna dispozitie. Bogate in proteine vegetale de calitate cat si in grasimi sanatoase, aceste nuci constituie un aliment de mare valoare nutritiva. Astfel nucile braziliene au efect antiinflamator, sunt benefice pentru inima si aparatul circulator, favorizand cresterea nivelului de cholesterol HDL, cel care constituie factor de protectie pentru vasele de sange.
In bucatarie nucile braziliene, au devenit cunoscute pe toate meridianele, fiind utilizate cu precadere in retete raw vegane, adica in stare cruda, pentru a le folosi nutrientii cat mai nealterati, de preferat inmuiate in prealabil, cca 3 ore, pentru a fi mai usor digerabile, biodisponibilitatea lor fiind mult crescuta astfel.