februarie 21, 2014
Va doriti gustul cremos, fara riscul grasimilor saturate ?
In acest caz, meniul dumneavoastra trebuie sa contina nuci (sau alune) de caju. Originare din America de Sud, crescute ciudat in copac, inafara fructelor, nucile sau alunele de caju, cultivate astazi in tarile tropicale, sunt raspandite peste tot in lume, datorita beneficiilor lor pentru sanatate.
Caju-ul are efecte benefice asupra sanatatii inimii, avand un continut ridicat de grasimi mononesaturate, mai ales de acid oleic, principalul furnizor de omega 9, grasimi care scad colesterolul nociv si cresc valorile celui bun.Caju-ul constituie o importanta sursa de proteine, precum si de vitamine din complexul B (B1, B2, B3), cat si de vitamina E (antioxidant cu efect asupra radicalilor liberi), de fibre si de minerale ca: magneziu, fosfor si cupru, esentiale pentru sanatatea oaselor, a parului, a pielii si a tesutului conjunctiv, ce face legatura intre diverse organe. Magneziul este si cel care regleaza balanta calciului, ajutand nervii, vasele de sange si muschii, sa se relaxeze. Caju-ul contine flavonoide care ajuta in preventia cancerului. Bogat in grasimi bune si fibre, consumul de caju ajuta la pierderea in greutate. Toti acesti constituienti recomanda nucile de caju ca fiind importanti nutrienti in alimentatie.
In bucatarie, caju-ul este nelipsit din dietele vegetariene, mai cu seama din cele crude, in care constituie inlocuitorul de baza al smantanii sau a untului. Nucile de caju pot fi folosite la salate, sosuri, in amestec cu branzeturi, legume, seminte.