Nautul

decembrie 7, 2012

boabe de naut

Va doriti un substitut ideal pentru proteinele din carne ?

Atunci consumati cu preponderenta naut. Aceasta planta leguminoasa are o proportie reusita de proteine, fibre, hidrati de carbon, grasimi si saruri minerale, boabele cu textura untoasa fiind hranitoare si constituind un bun inlocuitor al carnii. Se recomanda vegetarienilor, dar nu numai. Contine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, zinc, acid folic si fier, precum si vitamina A, constituind un aliment complex. Bogat in fibre, asigura o sursa sanatoasa de carbiohidrati si imbogateste nivelul zaharului din sange si al secretiei de insulina. Ajuta buna functionare a colonului si mentine senzatia de satietate. Bogat si in antioxidanti, nautul previne bolile de inima, reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din organism. Bun diuretic, este recomandat in protejarea aparatului urinar.

boabe de naut in teci

In bucatarie, nautul este folosit cel mai des in Orientul Mijlociu si in India, dar este tot mai raspandit in Europa si in America, avand un gust complet in asociere cu diverse condimente si ierburi aromatice. Se foloseste fiert in supe si ciorbe, in salate, combinat chiar cu paste, iar in asociere cu susanul, constituie ingredientele de baza pentru celebrul humus. Din nautul macinat rezulta o faina, baza pentru preparate. Gustul nautului este valorificat cel mai bine in asociere cu lamaie si usturoi.

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente