iunie 22, 2015
Va doriti sa evitati sau sa combateti ulceratiile?
Imbogatiti-va dieta cu nalba. Fie de padure, sau de gradina, nalba este o planta cu multe specii, raspandita in Europa, Asia si nordul Africii, comestibila. Radacinile, florile si frunzele sale sunt bogate in mucilagii, glucide si lipide, ulei volatil, flavonoide, saponozide, taninuri, acizi grasi, saruri minerale, vitamine, substante cu rol esential intr-o hranire corecta a organismului si care au si proprietati tamaduitoare. Astfel nalba este indicata in protectia aparatului digestiv, protejand impotriva gastritelor, a ulcerului, a stomatitelor, cat si a bolilor renale ca: cistite, nefrite, pielite, uretrite. Specialistii o recomanda si ca emolient pentru varice. Nalba este eficienta si in afectiunile aparatului respirator, protejand si vindecand de astm si bronsita. Decoctul din frunzele de nalba, aplicat pe gingiile bebelusilor, le calmeaza acestora durerile cauzate de aparitia dintilor. Prin compozitia sa, nalba este indicata si in combaterea infectiilor bacteriene intrucat stimuleaza sistemul imunitar. Aceasta planta, cu flori delicat colorate, este cunoscuta si pentru efectele sale hidratant si usor laxativ.
In bucatarie, nalba, este utilizata cu precadere in Orient. Frunzele si florile sale in special, alcatuiesc garnituri, salate reci sau calde, de asemenea intra in componenta unor chiftele speciale, vegetariene. Reteta originala de mashmallows, cea mai apropiata de o varianta sanatoasa, are la baza radacinile de nalba. Nutritionistii si in special vegetarienii apreciaza calitatile acestei plante si recomanda folosirea sa in retete culinare astfel incat sa-si reverse toate proprietatile nutritive si tamaduitoare.