septembrie 24, 2013
Va doriti un antibacterian natural, un puternic antiseptic, care sa va favorizeze functionarea corecta a rinichilor si a tractului urinar ?
Consumati merisor, cu frunze bogate in vitamina C, taninuri (substante antibacteriene si antimicotice), flavonoide (cu efect antioxidant), saruri organice, cat si fructe bogate in vitamine (C,B, A), minerale (calciu, magneziu, potasiu), glucoza si fructoza. O excelenta sursa de subsatnte nutritive, dar mai cu seama un antiseptic puternic al cailor urinare, merisorul este vestit ca fiind linontriptic, adica marunteste si dizolva calculii renali. El are si capacitatea de a distruge bacteriile bucale, prevenind formarea tartrului si a cariilor, a infectiilor gastrice si intestinale. Fructul micsoreaza nivelul de colesterol nociv, protejand sistemul cardiovascular, imbunatateste memoria si functiile cerebrale, protejeaza ochii de cataracta si degenerenta maculara si intarzie procesul de imbatranire. Merisorul lupta cu bacteriile E coli si reduce riscul de recidiva al acestora, avand efect de antiaderare a bacteriilor la mucoase. Micul arbust cu frunze mereu verzi si flori albe sau rosii este considerat “vedeta fitoterapiei” si combate cu succes boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Fructele de merisor contin benzoati, cu efect puternic conservant si se pastraeza bine pe timpul iernii, in stare naturala. Merisorul ne protejeaza de diabet, guta si ateroscleroza, este anticancerigen si combate virozele respiratorii. Este astringent, contracteaza tesuturile, combatand secretiile organice exagarate. Ca gust este neutru, deci poate fi consumat crud, in asociere cu plante sau fructe care sa-i imprime gustul pe care-l preferati.
In bucatarie, de la merisor, mai des folosite sunt fructele, in general la prepararea deserturilor, in amestec cu fainuri si creme, care le diminueaza actiunea benefica asupra organismului, de aceea este de preferat sa-l folosim in stare naturala, cu frunzele si fructele crude, proaspat culese sau uscate, pe timpul iernii, in ceaiuri sau compoturi, ori combinate cu alte fructe, in salate.