MACRISUL

iunie 28, 2014

frunze de macris, in iarba

Va doriti un puternic fortifiant al ficatului si totodata un protector impotriva bolilor cronice degenerative?

Consumati regulat, dar cu masura, pe tot parcursul verii, macris crud, din orice specie. Cu masura, deoarece, ca toate verdeturile contine oxalati, care impiedica absorbtia calciului in organism si favorizeaza producerea de  pietre la rinichi. Cu regularitate, intrucat consumat zilnic in cantitati mici, constituie o oaza de efecte benefice asupra organismului, puterile sale protective si curative fiind cunoscute din timpuri stravechi. Continutul sau combina vitamine si minerale, precum vitaminele C si A, sodiu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, acid folic, tanin, flavonoizi, in proportii ce asigura buna functionare a organelor vitale, fiind un antiscorbutic si un antibiotic de valoare. Bogat in clorofila, macrisul favorizeaza oxigenarea vaselor de sange si buna functionare a circulatiei periferice, a ficatului, a fluxului bilei, si implicit a sistemului cardiovascular si a celui digestiv. Regleaza nivelul colesterolului si pe cel al tensiunii arteriale, prin continutul de carotidieni naturali. Macrisul imbunatateste functionarea creierului, incetineste procesul de imbatranire si protejeaza impotriva degenerentei maculare. Are actiune diuretica, usor laxativa si depurativa, contine putine calorii si are un continut ridicat de fibre, fiind indicat in diete. Macrisul este anticancerigen, asigura rezistenta la radiatii, iar cantitatile de fosfor si de siliciu prezente in frunzele acestuia asigura hranirea glandelor, suplinind total consumul de carne din acest punct de vedere.

 

tufa cu frunze de macris

 

In bucatarie, gustul acrisor al macrisului il recomanda ca fiind vedeta bauturilor racoritoare, a salatelor, a ciorbelor si a sosurilor de vara, insotit de alte frunze, sau de carnuri si de legume, conferind gust si nutrienti ingredientelor cu care se alatura. Prin oparirea macrisului se scade actiunea acidului oxalic asupra organismului, dar totodata si calitatile nutrientilor, asa ca e mai bine sa-l consumati crud si apoi sa consumati cantitati corespunzatoare de lichide, care sa ajute buna functionare a rinichilor. Pe perioada verii se poate combina sucul proaspat de macris, cu ceaiuri reci din plante depurative.

 

frunze de macris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente