aprilie 20, 2015
Vreti sa va pastrati sistemul digestiv intotdeauna in forma?
Consumati, din cand in cand, lucerna. Aceasta contine ulcus, vitamin U, anti-ulcer, care reface leziunile de la nivelul tubului digestiv, in special mucoasa stomacului. Prin efectul sau alcalinizant anuleaza eficient acidul gastric. Bogata in fibre, curata colonul si-l ajuta sa functioneze normal, avand chiar un usor efect laxativ. Lucerna, denumita si alfalfa, este foarte complexa nutritiv fiind o planta medicinala, alimentara si furajera. Aceasta contine, in principal, vitamine (A, complex B, C, E si K), minerale importante (calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor), glucide, proteine, clorofila si cei 8 aminoacizi esentiali necesari pentru sinteza unor substante biologice importante in organism si pentru combaterea disfunctiilor. Astfel, lucerna lupta cu radicalii liberi impotriva imbatranirii, avand proprietati antihemoragice, ajutand la dizolvarea cheagurilor de sange. Are proprietati antianemice si remineralizante, ajutand sistemul osos, cat si pielea, redandu-i elasticitatea si catifelarea. Frunzele de lucerna contin biofotoni, substante care capteaza energia solara, ajuta la alcalinizarea organismului, la scaderea colesterolului nociv, prevenind afectiunile cardiovasculare. Lucerna lupta impotriva inflamatiilor, a durerilor articulare si reumatice, a artritelor, cat si a infectiilor. Fiind bogata in fitoestrogeni, stimuleaza functionarea corecta a hormonilor feminini si stimuleaza lactatia. Este un valoros diuretic natural, stimuleaza eliminarea sarurilor acidului uric si ajuta functionarea corecta a rinichilor. Florile violet azurii ale lucernei sunt bogate in nectar, iar mugurii si lastarii sai sunt mai puternici nutritional decat planta matura, trebuie insa tinut cont ca in cazul bebelusilor introducerea in dieta a germenilor sa se faca progresiv, pentru ca sistemul lor imunitar sa poata lupta cu eventualele bacterii ce s-ar dezvolta in timpul procesului de germinare. Lucerna imprima vitalitate organismului.
In bucatarie, lucerna, aceasta planta straveche este tot mai des utilizata datorita recunoasterii calitatilor sale hranitoare, nutritionistii recomandand sa o folosim cat mai mult in stare cruda, sub form de germeni, de la magazinele naturiste sau cele ce comercializeaza hrana biologica, in salate, pe sandwich-uri, sau in supe.