LEURDA

martie 26, 2013

frunze de leurda

Vreti sa va fortifiati organismul la inceput de primavara, evitand astenia ?

Consumati leurda, “regina verdeturilor”, planta de padure consumata deopotriva de animale si oameni la ivirea primaverii, pentru intarirea organismului ce a parcurs iarna. Bogata in vitamina C (700 mg la 100 g ) leurda ajuta prin acest antioxidant puternic distruge toxinele acumulate in organism, contribuie la formarea globulelor rosii,participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si a glucidelor, la formarea substantelor intercelulare. In componenta leurdei intalnim si vitamina A, vitamine din grupul B, amidon, proteine, glucide si grasimi, acizi organici, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, celuloza, uleiuri eterice si combinatii sulfurate. Sulfura de alil imprima gustul si mirosul caracteristic leurdei si celor inrudite cu ea, ceapa, usturoiul si usturoiul salbatic. Iata de ce aceasta planta are puteri miraculoase in revigorarea organismelor. Leurda improspateaza functiile ficatului, fluidizeaza sangele asigurand buna functionare a sistemului cardiovascular, inlaturand colesterolul nociv, impiedica ateroscleroza, varicele si tromboza, inlatura durerile reumatice si guta, imbunatateste memoria, vederea, intarzie procesul imbataranirii, favorizeaza circulatia cerebrala, trateaza hipertensiunea arteriala, imbunatateste activitatea intestinala, protejeaza de reumatism, combate eczemele, grabeste vindecarea ranilor, protejeaza de guturai si raceala, iata o variata gama de efecte benefice asupra sanatatii organismelor.

leurda inflorita

In bucatarie, leurda castiga tot mai multi admiratori, mai ales ca se preteaza la o gama ampla de salate din verdeturi, legume, carnuri, mixte, simple sau cu maioneze, la piureuri, ca adaos de condiment in supe, ciorbe, preparate din peste sau alte carnuri. Tot mai mult se tinde sa se adauge leurda preparatelor care necesita fierbere, la sfarsit, cruda si maruntita, pentru o aroma specifica intensa dar si pentru conservarea intacta a nutrientilor.

leurda in bucatarie

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente