IRISUL (STANJENELUL)

mai 14, 2015

iris (stanjenel) mov

Va doriti un protector hepatic si al pielii  ?

Invatati sa profitati de efectele miraculoase ale irisului sau stanjenelului, planta aflata la indemana, prin parcuri si gradini, al carei nume isi are originea in mitologia greaca, la zeita soarelui, Iris, iar semnificatia sa este speranta, credinta si intelepciunea. Dupa aparitia crestinismului, irisul a fost considerat floarea fecioarei Maria, iar mai inainte de crin, a constituit simbolul monarhiei franceze. Bogat in vitamina C, saruri minerale, ulei eteric, esteri, glicozide, amidon si mucilagii, florile, frunzele, dar mai ales rizomii stanjenelului previn si tin sub control afectiuni hepatice, digestive si de piele. Substantele active ce compun aceasta planta o inzestreaza cu efecte antiseptice, cicatrizante, expectorante si diuretice, constituind de-a lungul secolelor un important remediu natural. Vechii amerindieni o foloseau pentru efecte vomitive si laxative, cat si pentru tratarea ranilor. In pofida tuturor tratamentelor de ultima generatie, florile, frunzele si rizomii de stanjenel, au fost o varianta sigura in preventia si tratarea ascitei (acumularea de lichid abdominal), eliminand toxinele din ficat, cat si ca adjuvant in tratarea psoriazisului. Irisul (stanjenelul) vindeca ulceratii ale pielii, rani, arsuri, pecingine si polimicoze. Este folosit in industria cosmetica, iar in unele regiuni inca se prepara celebrul vin din rizomii sai.

stanjenei galbeni, tigrati

In bucatarie, puteti sa folositi irisul (stanjenelul), nu doar ca preventiv sau remediu naturist, preparand traditionalul vin din rizomii sai, sau fiertura de flori si de rizomi, ci puteti imbogati salate si bauturi sau garnituri pentru diverse preparate, folosindu-i radacinile, frunzele si florile, in stare cruda, proaspete si nealterate.

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente