iulie 17, 2020
Organismele isi traiesc ciclul vietii pe aceasta Planeta, hranirea fiind unul dintre factorii de care depinde calitatea vietii acestora.
De-a lungul vremii, omul a facut din alimentatie un prilej de desfatare, unele preparate culinare constituind o adevarta arta in ce priveste atat procesul de elaborare cat si cel de prezentare. Din pacate insa acumularea in organism a unor meniuri copioase, cu aglomerare de ingrediente, bogate excesiv in grasimi si zaharuri, de cele mai multe ori cu adaos de aditivi alimentari potentatori de arome si de gust, au dus, dupa cum se stie, in zilele noastre la probleme de metabolism cu repercursiuni asupra greutatii corporale a persoanelor consumatoare, acestea devenind pofticioase si dependente de astfel de produse.
Hrana preparata necorespunzator si consumata in cantitati care obosesc organismul pentru a asigura digestia, a crescut rata imbolnavirilor cat si a mortalitatii. Specialistii demonstreaza tot mai infocat ca pentru a avea o constitutie armonioasa si energie in organism este esential ca ingredientele ce alcatuiesc hrana, sa fie cat mai putin asociate si procesate termic, in esenta crude si proaspete, pentru ca atunci nutrientii se absorb in totalitate si rapid, fara riscul de a se degrada ramanand prea mult pe traietoria tubului digestiv.
Un aspect foarte important in asigurarea hranirii corecte este odihnirea organelor ce intervin in procesul de digestie si de asimilare, intre doua mese, pentru ca reluarea acestor procese sa se efectueze corect si rapid, stiind ca in functie de gradul de procesare a ingredientelor si de natura chimica a lor, precum si de cat de mult sunt asociate la o masa, acestea au nevoie de intervale diferite de digestie.
De-a lungul timpului, s-au pastrat insa tehnici prin care omenirea a avut control asupra modului corect de hranire, iar una dintre acestea este postirea intermitenta. Aceata tehnica este antica, mostenita de toate popoarele, indiferent de religie si interpretarea ei, avand un urias impact pozitiv asupra regenerarii celulare. Astazi stiinta moderna a alocat resurse imense pentru cercetari care au demonstrat si certificat in final exact rodul experientelor traite si transmise de-a lungul vietii pe Planeta in ce priveste postirea intermitenta, ca tehnica naturala de purificare si regenerare la nivel celular. Cand stomacul este golit de bolul alimentar, creierul functioneaza mult mai bine, somnul este imbunatatit si redus ca durata. Echilibrarea si purificarea organismului are loc doar cu stomacul golit. Senzatia de satietate permanenta induce in organism letargia, indeamna la sedentarism. Este bine ca dupa o masa completa, mai ales pentru persoanele care exagereaza in cantitate cat si in ingrediente greu digerabile, sa se astepte minim 12 ore, pentru ca apartul digestiv sa reuseasca sa digere si sa asimileze lent nutrientii. Se poate extinde in timp intervalul de postire intermitenta, la 24 de ore, intermitenta insemnand in acest caz, cel mult odata pe saptamana, pentru persoanele active. In aceste intervale, de postire, se bea suficienta apa, pentru a nu se deshidrata organismul, insa uneori se poate chiar intrerupe si hidratarea, pentru ca, in acest caz, organismul foloseste toate resursele de hranire si hidratare din tesutul adipos si din grasimile depuse, reusind sa echilibreze si sa stabilizeze toate sistemele de functionare ale organelor, la nivel celular. In cazul persoanelor supraponderale sau cu dezechilibre mari aceste postiri intermitente se incep gradual cu monitorizarea starilor de constientizare de pe parcursul lor.
Oamenii trebuie sa constientizeze rolul hranirii in organism si sa nu actioneze compulsiv cand vine vorba de mancare, dupa gustul si pofta limbii, ci sa inteleaga ca hrana este combustibilul organismului, iar acesta trebuie corect ales, din alimente cat mai putin procesate si apa cat mai pura.