octombrie 23, 2013
Va doriti sa fiti protejati in permanenta de bronsite, enterite si de un ten acneic ?
Consumati ienibahar , condimentul cu aroma multipla, “all spices”, cum il denumesc englezii, adus in Europa de Cristofor Columb. Pimentul sau piperul jamaican, cum mai este denumit, deoarece Jamaica este cel mai mare producator pe plan mondial, contine saruri minerale, proteine si acizi grasi, care intaresc organismul si ii asigura buna functionare, ulei volatil, cu efect stimulativ si regenerator, precum si eugenol, un puternic antiseptic si analgezic, folosit si in stomatologie, care recomanda ienibaharul pentru protejarea de afectiuni ale aparatelor bucal, respirator, digestiv si urinar. Ienibaharul (enibaharul) scade tensiunea arteriala, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza de spasme musculare si detoxifica organismul. Are de asemenea actiune revigoranta si calmanta asupra pielii. Calitatile sale nutritive si tamaduitoare, cat si aroma eleganta, un complex de miresme tropicale, cu tente de piper, nucsoara, cuisoare, scortisoara si ghimbir, il recomanda in industria farmaceutica cat si in cea cosmetica, care il intrebuinteaza cu succes.
In bucatarie, este o desfatare culinara, intrucat este indicat in aromatizarea tuturor gusturilor si a preparatelor: din carnuri (vanat si domestice), branzeturi, fainoase, legume, dulciuri, bauturi racoritoare si alcoolice. Ienibaharul, alintul Caraibelor, este raspandit in intreaga lume si tot mai des recomandat de nutritionisti in imbogatirea retetelor, pentru calitatile sale vaste asupra organismelor.