mai 14, 2016
Va doriti un fortifiant al sistemului nervos central, un antiviral si un afrodisiac garantat?
Consumati flori si frunze de iasomie, aceasta planta sacra fiind inca din antichitate utilizata ca ingredient hranitor si terapeutic. Acest arbust cu mireasma puternica, iasomia, era considerat un dar al Domnului, dupa cum se traduce cuvantul yasmin, ce denumeste originar planta, in limba persana. Uleiul eteric din compozitia florilor de iasomie actioneaza favorabil asupra sistemului reproducator, recomandandu-le ca afrodisiac. Frunzele de iasomie contin acid salicilic, manifestandu-se ca o aspirina naturala, fiind maiestre in lupta cu virusii, in medicina traditionala chineza, constituind demult un remediu pentru hepatitele virale. Totodata iasomia constituie un bun antispastic pentru musculatura neteda. Ea intareste sistemul nervos, protejand impotriva depresiilor, a neurasteniilor si a migrenelor. Atat uleiul eteric cat si acidul salicilic din compozitia sa, recomanda iasomia ca antitermic, analgezic, antiinflamator si antiagregant plachetar. Iasomia influenteza eliminarea acidului uric si se recomanda in lupta cu virusii, in viroze respiratorii. Multumita flavonoidelor din compozitia sa, influenteaza favorabil sistemul circulator, reduce fragilitatea capilara, subtie sangele, normalizeaza circulatia, scazand riscul aparitiei cheagurilor de sange. Iasomia combate retentia de apa, normalizeaza tensiunea, scade colesterolul nociv si regleaza metabolismul, fiind recomandata in curele de slabire. Antioxidantii continuti de planta o recomanda in lupta impotriva radicalilor liberi protejand astfel celulele, incetinind procesul de imbatranire. Uleiul volatil continut de iasomie folosit in aromoterapie si cosmetica, fortifica sistemul nervos si pielea celor ce-l utilizeaza, intinerind-o, stimuleaza creativitatea si senzualitatea.
ATENTIE ! Iasomia trebuie consumata in cantitati moderate si in asociere cu alte ingrediente, intrucat poate produce aciditate in stomac. De asemenea trebuie evitata folosirea acesteia inainte de culcare, intrucat poate produce insomnie.
In bucatarie, iasomia comuna cat si speciile asiatice (care la noi sunt de regula ornamentale) sunt utilizate de obicei in ceaiuri. Iasomia este tot mai indicata ca ingredient culinar, iubitorii naturii putand accesa o sumedenie de informatii nutritionale despre aceasta planta cu flori splendide si miros sensational. Ea face deliciul unor retete de bauturi si creme in special pentru iubitorii preparatelor vegetariene, nutritionistii recomandand utilizarea florilor sale in stare cruda, in special. Acestea pot asezona preparate din carnuri, legume, salate si pot concura cu succes in realizarea cremelor naturale, cu fructe si seminte. Petalele de iasomie, uscate, pot fi folosite pentru aromatizarea sau corectarea gustului, diferitelor ingrediente fade.