decembrie 16, 2013
Va doriti ca inima si ochii sa functioneze la standarde ridicate, pentru a va asigura o portie serioasa de sanatate ?
Consumati fistic, planta ai carei ciorchini au fructe cu miezul comestibil de culoare galben verzuie, bogate in acizi grasi, care mentin colesterolul in limite normale pentru a proteja arterele si a evita infarctul miocardic. Consumand cu regularitate cateva seminte de fistic, ne imbogatim procentul de luteina, antioxidant care mentine sanatatea ochilor. Fisticul este bogat si in caroten, vitamin E si compusi fenolici, antioxidanti ce protejeaza de actiunea radicalilor liberi, intarind organismul si permitandu-i sa lupte cu infectiile, cu bolile si sa-l intareasca impotriva cancerului. Bogatia fisticului in complexul de vitamine B, intareste imunitatea (prin acid folic, riboflavin, niacin) si protejeaza impotriva anemiei prin B6, care intareste si sistemul nervos. Fisticul este si o importanta sursa de minerale: fosfor, potasiu, mangan, cupru, magneziu, calciu, zinc, fier, seleniu. O cana de fistic furnuizeaza 60 % din continutul de fosfor necesar organismului, stiut fiind ca acest mineral protejeaza de diabet, intrucat ajuta in tolerarea glucozei si in sinteza proteinelor in aminoacizi. Uleiul de fistic este folosit in aromoterapie, inindustria cosmetica si farmaceutica, in medicina traditionala, fiind un emolient excelent ce ajuta la hidratarea pielii si constituie o bogata sursa de nutrienti.
In bucatarie, fisticul, ce provine din tinuturile vestice ale Asiei, este un component de baza al dietei mediteraneene, care deja este vestita si raspandita in toata lumea.Cu toate ca face deliciul deserturilor (inghetate, aluaturi, creme), este present si in salate, crud sau prajit. De preferinta, ar fi ca miezul semintelor de fistic sa fie consumat in stare cruda, deaorece gustul lor este irezistibil si in felul ceasta nutrientii pot fi retinuti de catre organism, in totalitate.