Este un mod de a conferi codului alb, fad, emolienta si gust delicat.
INGREDIENTE:
– 1 kg file de cod
– 6 cepe
– 250 ml vin alb
– 2 lamai
– o lingurita de busuioc uscat
– ½ lingurita de piper verde, macinat
– o legatura de marar verde
– 4 foi de dafin
– 3 linguri de ulei de masline
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Fileul de cod se spala bine si se lasa 10 minute in apa rece pentru a se improspata. Intre timp, se spala, se curata si se toaca ceapa.Intr-un vas termoizolant se aseaza ceapa si peste ea se astern bucatile de peste, se sareaza, se completeaza cu putina apa.
Se introduce vasul la cuptor, la temperatura mai mica de 100 grade C, pentru a pastra intacti toti nutrientii fileului de cod, astfel ca sunt necesare 2 ore de mentinere.Pe masura ce se inmoaie ceapa si se patrunde pestele, apa mai scade si se adauga vinul alb, putin cate putin.
Spre final, se adauga busuiocul, foile de dafin, piperul si se potriveste totul de sare, se mai lasa 10 minute sa se intrepatrunda aromele.Se intrerupe caldura si se adauga uleiul de masline, mararul tocat si sucul de lamaie. Se serveste ca atare, sau cu diverse garnituri.