martie 15, 2014
Va doriti un tract digestiv perfect, cu protectie antitoxica ?
Consumati fenicul sau fenel, leguma crocanta, picant-dulceaga, recunoscuta pentru calitatile sale hranitoare si tamaduitoare cat si pentru aroma sa exotica. Cu un continut remarcabil de vitamine A,B si C, de minerale (calciu, potasiu, sodiu, zinc, seleniu, magneziu, mangan, fosfor), fier si uleiuri volatile, glucide, pectide, fibre si carbohidrati, precum si alti fitonutrienti, feniculul este renumit pentru semintele sale bogate in anetol, o substanta ce inhiba spasmele tractului digestiv, cu rol de a proteja impotriva indigestiilor, a durerilor abdominale, de a favoriza digestia, de a calma colicile bebelusilor. Intreaga planta este comestibila, se utilizeaza atat bulbul, cat si tulpinile si frunzele, acestea din urma fiind indicate in scaderea tensiunii. Feniculul are propreitati antiseptice naturale, antispastice, antiinflamatoare, analgezice, carminative. Este indicat in diete, intrucat regleaza metabolismul, protejeaza de diabet, este un bun diuretic si un important detoxifiant, fiind util in combatrea efectelor alcoolului, a intoxicarii cu plante sau ciuperci otravitoare. Are efect antiemetic (antivomitiv), fiind un calmant al sistemului nervos, are actiune narcotica, este util in bronsite, avand propritati expectorante. Feniculul este tonic si afrodisiac, cu efecte hormonale pozitive pentru ambele sexe.
In bucatarie, feniculul este raspandit peste tot in lume, dar mai cu seama in Italia, Grecia, Iran, India si China, unde este folosit la justa sa valoare, fiind prezent intotdeauna la prepararea muraturilor, la aromatizarea otetului si a painii, la condimentarea carnurilor, a branzeturilor, cat si la asezonarea salatelor. Desigur ca nutritionistii recomanda consumul sau, cat mai mult, in stare cruda, pentru asimilarea tuturor nutrientilor. Aroma specifica a semintelor de fenicul, asemanatoare cu cea a anasonului, este prezenta in amestecul traditional frantuzesc „herbes de Provence”, iar polenul de fenicul este comercializat sub numele de „condimentul ingerilor”.
In Spania se numeste {iñojo} si este folosit aproape zilnic in bucataria restaurantelor de lux.Dar ce e drept nu stiam ca este atat de sanatos ,asa ca o sa consum cat pot de des! Multumim frumos si cu totii sa incercam sa mancam sanatos !
Multumesc de vizite si precizari . Va pup !