ianuarie 23, 2018
Raspunsul la acesta intrebare il gasiti in articolul de mai jos, o sinteza din multitudinea de materiale care releva sfaturile de pana acum, ale specialistilor in nutritie.
REZISTATI TENTATIILOR CULINARE NOCIVE SI OBICEIURILOR NESANATOASE
Puteti usor capata dependenta de preparatele denumite generic, peste tot in lume, fast-food sau junk-food, intrucat au constituit ani de-a randul alimentatia populatiei grabite, creand dependenta de gustul lor, avand in vedere ca sunt bogate in aditivi alimentari, chimici, sintetici, si care in timp, sunt toxici pentru organismele ce le consuma. Tentante ca gust, miros si aspect, aceste alimentele creeaza dependenta. Alimentele sanatoase, care se procura mai greu si care se conserva mai dificil, au gustul natural si va feresc de consumul de medicamente. Asadar:
– Informati-va asupra efectelor daunatoare ale aditivilor alimenatri (E-uri, conseravnti, potentatori de arome, stabilizatori de gust, afanatori, etc…) ! Acestia, ingerati frecvent, va afecteaza grav sanatatea.
– Studiati efectul ingredientelor modificate genetic (soia, amidon din porumb, etc…) si feriti-va de ele !
– Limitati si chiar evitati consumul de alimente cu indice glicemic ridicat (zahar, miere, dulciuri si produse de panificatie din fainuri rafinate, albe, superioare), care forteaza pancreasul sa secrete insulina brusc. Inlocuiti-le cu carbohidrati buni, cu ardere lenta, din cereale integrale, legume si fructe, mai ales crude, leguminoase, care in cantitati moderate hranesc si energizeaza organismul !
– Evitati consumul alimentelor procesate termic in grasimi rafinate si saturate (prajite) , care sunt infundatoare de vase de sange, aterogene !
– Evitati consumul cu regularitate de alcool si cafea, consumati des ceaiuri din plante sau fructe, cafea verde, lapte din nuci si seminte !
– Renuntati la fumat !
OBISNUITI-VA CU GUSTUL NATURAL AL ALIMENTELOR SI INVATATI CUM SA LE CONSUMATI
Verdeturile si legumele sunt alimente ce pot fi consumate in stare cruda, fara sa pierdeti timpul cu prepararea lor si sa le alterati proprietatile nutritive. In plus, pot fi consumate in cantitati mari, fara sa ingrase. Consumati-le in salate ca atare, sau ca garnitura intrucat ajuta digestia, in special a proteinelor. Fructele, nucile si semintele se consuma cel mai sanatos tot in stare cruda, cu atentie insa la cantitate intrucat fructele contin zaharuri iar nucile si semintele, grasimi, care, consumate in exces, ingrasa. Fructele crude se consuma singure la o masa, sau inainte de masa, deoarece se digera primele si daca sunt amestecate cu alte ingrediente, intarzie pe tractul digestiv si fermenteaza.
NU MANCATI MAI MULT DECAT AVETI NEVOIE
Specialistii au stabilit ca un organism sanatos in conditii normale de activitate, consuma in medie, urmatoarele valori de nutrienti principali:
Proteine din produse animale (carnuri, lactate, oua) sau din produse vegetale (quinoa, chia, alge marine, ciuperci, soia, fasole, linte, hrisca, etc…) aproximativ 1,5 g/kg corp
Lipide din produse animale (untura, unt, smantana, etc…) sau vegetale (nuci, seminte, uleiuri, etc…) aproximativ 1g/kg corp
Carbohidrati din fructe, fainoase, leguminoase, amidonoase, intre 4 si 8 g/kg corp
Astfel fiecare isi poate stabili orientativ cantitatile pe care le poate consuma din aceste categorii de alimente.
Asteptati senzatia de foame, portionati-va mancarea in conformitate cu necesarul vostru si ganditi-va la consecintele cantitatilor prea mari care ar putrea ramane nedigerate si depozitate inestetic si periculos in organism.
SCADETI CONSUMUL DE CARNURI SI ALTE PRODUSE ANIMALE
Chiar daca nu depasiti procentul maxim de proteine animale consumate pe zi, eu va sfatuiesc sa reduceti consumul acestora, intrucat studiile moderne de nutritie recomanda cu argumente solide ca un consum exegerat de produse animale dauneaza organismului uman. Toate aceste produse contin colesterol, un principal factor aterogen, infundator de vase. Proteinele animale, cu toate ca sunt de calitate, intrucat sunt proteine complete, in timp, dauneaza colonului. In plus, tot aceste studii demonstreaza ca exista surse de protein vegetale complete si anume: quinoa, hrisca, semintele de canepa si boabele de soia. De asemenea se pot obtine proteine complete vegetale din urmatoarele asocieri: cereale cu leguminoase/legume (ex: orez integral cu linte/ardei), legume si nuci/seminte (naut cu migdale/seminte de in sau spanac cu alune de padure/seminte de susan).
CRESTETI CONSUMUL DE FIBRE
Fibrele alimentare ajuta digestia si curatarea colonului fiind necesare si pentru scaderea colesterolului nociv din sange. Acestea sunt considerate substante de balast, care ajuta tranzitul intestinal si mentin senzatia de satietate o perioada mai lunga, dupa mese. Fibrele nu se gasesc in produse de origine animale, ci doar in fructe, legume si cereale. Ele pot fi solubile sau insolubile. Cele solubile formeaza un gel in amestec cu lichidele si ajuta cel mai bine la eliminarea colesterolului nociv din organism. Cele insolubile traverseaza tractul digestiv aproape intacte si curata colonul foarte bine. Fulgii de ovaz contin ambele tipuri de fibre fiind renumiti si recomandati pentru toate varstele. Pentru un adult cantitatea maxima de fibre este de 3 linguri pe zi, intrucat prezenta lor in intestine, mai abundenta decat ar trebui, impiedica absorbtia vitaminei B2.
MANCATI LENT SI MESTECATI MULT
Savurati-va mesele, indiferent cat de aglomerat va este programul, nu mancati pe fuga. Mancand lent digestia este mult mai buna, toate enzimele si organele care participa la acest proces nu sunt agresate, au timp sa-si exercite functiile, in special creierul va avea timp sa primeasca semnalele legate de saturatie si veti manca doar atat cat sa va hraniti.
ANALIZEAZATI-VA SENZATIA DE FOAME
Nevoia de a manca in continuu apare pe fond de stres, de oboseala, de sete, din placere, pentru a alunga o stare neplacuta, datorita dependentei de mancare nesanatoasa care deregleaza in timp si sistemul endocrin.
INLOCUITI NEVOIA DE A MANCA INCONTINUU, CU ALTE ACTIVITATI SANATOASE
Indiferent care este motivul pentru care simtiti o foame continua, pentru a inlatura aceasta senzatie, este bine sa va concentrati pe urmatoarele activitati:
Hidratare – Cand apare senzatia de foame, beti mai intai apa si verificati daca apoi dorinta de a manca persista. Oricum apa se bea inainte de masa, sau intre mese.
Miscare – Cortizolul, hormonul care apare ca raspuns la stres si care va determina sa mancati mai mult se reduce prin miscare, prin activitati care implica miscarea. Organismele care fac miscare isi ajuta si imbunatatesc toate procesele vitale, in defavoarea procesului de imbatranire. Miscarea influenteaza in bine si psihicul oferind o buna dispozitie.
Relaxare – Refugiati-va in momente care sa va faca placere, care sa va relaxeze mintea si trupul totodata, care sa va distraga atentia de la senzatia de foame.
Meditatie – Senzatia de foame manifestata continuu, poate fi reglata prin cugetare, reflectie, printr-o starea de concentrare care sa va elibereze spiritual, sa va linisteasca si sa va alunge aceasta senzatie.
Odihna – Respectati-va pe cat posibil cele 8 ore de somn, intrucat prin odihna organismul se reface pentru a functiona corect. Specialistii au demonstrat ca secretia de liptina, hormonul responsabil de satietate si care controleaza apetitul, actioneaza cand organismul este odihnit.